Nyt

Fuldstændigt kaos brød ud i lufthavnen i Pristina i mandags. Baggrunden var, at indbyggere i Kosovo ikke længere behøver visum for at komme ind i EU-lande. Nogle frygter, at Kosovo bliver tømt for indbyggere.

EU har dermed åbnet sine grænser for 1,8 millioner mennesker, hvoraf de fleste er kosovoalbanere, skriver Samnytt.

En lempelse af visumkravet blev foreslået af EU-Kommissionen i 2016 og underskrev efterfølgende april 2023. De nye regler trådte i kraft ved nytår.

Ophævelsen af ​​visumpligten betyder ikke, at Kosovo indgår i det allerede svækkede Schengen-samarbejde. Men de får mulighed for at rejse til alle EU-lande og blive der som turister i 90 dage uden at søge visum.

Lignende regler findes allerede for rejsende fra lande som USA, Australien og Japan, og også for turister fra de fleste latinamerikanske lande. Kosovo er ikke tidligere blevet vurderet til at opfylde kravene til visumfri rejse.

ANNONSE

Selvom reglerne kun tillader turistbesøg, bliver der nu spekuleret i, om Kosovo vil opleve en massiv udvandring. Det er usikkert, hvor mange af dem, der nu rejser ind i EU, der har planer om at vende tilbage til deres hjemland.

På sociale medier mener nogle kosovoalbanere, at Kosovo bør “tømmes” for hele sin befolkning, og at de “fortjener” at leve i det rigere EU.

Kosovo blev erklæret et uafhængigt land af sit kosovoalbanske flertal i 2008, men mange EU-lande anser stadig Kosovo for at være en del af Serbien. Disse lande omfatter Spanien, Slovakiet, Rumænien og Grækenland. Ukraine har også udtrykt skepsis over, at en befolkning kan erklære en separat stat udelukkende baseret på, at de har en anden etnisk baggrund.

Spanien kæmper med lignende problemer, med intern splittelse og ønske om en opdeling af nationen.

Kosovos uafhængighed fra Serbien er upprätthålls militært med hjælp fra NATO-tropper. I praksis har Kosovo været besat af militæralliancen siden 1999, hvor den greb ind i den såkaldte Kosovo-krig.

Serbien blev anklaget for overgreb mod albanere i Kosovo. Efter at NATO gik ind i Kosovo, er flere hundrede tusinde serbere flygtet fra den selverklærede nation.

Nu har EU åbnet dørene på vid gab, og historien viser os, at det er nemmere at åbne en dør end at lukke den.

Sådan så det ud i lufthavnen i Pristina:

Køb “Dumhedens anatomi” af Olavus Norvegicus! Køb e-bogen her.

ANNONSE

Mest læst

Bidens store bagslag