Nyt

I sidste måned lancerede TV2 Nyhederne ’19 Inspiration’, et tilbagevendende indslag baseret på ‘konstruktiv journalistik’. “Vi skal også fortælle om det, der lykkes”, forklarede chef for TV2 Nyhederne Jacob Kwon til Journalisten.dk.

Et fantastisk eksempel kunne man se i 19-Nyhederne lørdag aften, hvor TV2 fremmanede en positiv vinkel på DøgnNetto-historien. Indslaget var baseret på en historie fra TV2 Østjylland om hvordan lokalt ejerskab, gjorde det muligt at have en Kiwi-butik i Bispehaven. Distriktschef Biwar Bashir Højgaard Mosa forklarede, at alt går nemmere når ‘de’ tænker at det er ‘vores butik’. At ‘de’ (unævnelige) tænker, at det er her min mor handler eller min fætter arbejder. Konkret var 21-årige Hussam Seif blevet ansat som butikselev.

’19 Inspiration’ fortalte indledningsvis, at ud af butikkens 35 ansatte, boede hele 25 i bydelen. Løsningen var ifølge salgsdirektør Thomas Nielsen, ikke at optrappe eventuelle situationer, og derfor havde butikken “ikke nogen vagter på”, ligesom de ikke brugte butiksdetektiver. De ansatte talte pænt til de truende, og det var gensidig respekt. Siden åbningen den 5. december sidste år, havde der blot været optræk til ballade en enkelt gang. Dialog virker, kunne man forstå.

ANNONSE

At det handler om dominanskriminalitet fremgik tydeligt af TV2 Nyhedernes indslag, selvom det blev lanceret som en særlig forstadsvariant af ‘dialog med butikstyve’. Tørklædeklædte Alia Abou Khachab mente det faktum, at de ansatte var muslimer, var med til at dæmpe gemytterne. “Jeg bærer tørklæde”, og det gav respekt fra ballademagerne, der ofte kendte familien: “De ved hvem vores brødre er.”

Indslaget kan ses på TV2 play (eller Youtube).

Alia Abou Khachab, butiksassistent: Vi bor her. De ved hvem vores brødre er. Hvem vores familie er, og jeg tror det betyder rigtigt meget. … eg tager det faktisk stille og roligt. Jeg vælger ikke at råbe eller noget som helst. Jeg snakke rigtigt pænt til dem, og hvis de ikke forstår det på den måde, så må jeg gøre det på en anden måde – og det er politiet.

Bettina Szucs, speak: For det handler om at være med til at give følelsen af lokal ejerskab og respekt.

Shrin Shaswar, butikselev: Hvis han kommer nogle herind og laver ballade, så vil han jo have respekt til mig, fordi jeg kender ham godt. Og når jeg siger til at ham at han skal gå ud af butikken, så vil han gøre det med det samme.

Alia Abou Khachab: Jeg bærer tørklæde og er en muslimsk kvinde. Det betyder rigtigt meget tror jeg.

Bettina Szucs: Hvorfor det?

Alia Abou Khachab: Fordi de selv har mødre og søstre som bærer det her tørklæde, og kan selv se, at hvis det var deres egen søster eller mor, som nogle andre drenge stod foran og truede, eller hvad de gjorde, så kan de selv se det. Og så tror jeg ikke de vil gøre så meget.

Slutteligt oplyste nyhedsvært Divya Das, at der ikke var flere tyverier i Kiwi-butikken i Bispehaven end i sammenligne butikker. Dokumentationen var varm luft og gode hensigter, men uden vagter og butiksdetektiver, skal der nok blive registreret mindre.

Hvis ‘dem & os’-tænkning indpakket i tørklæder og klanmentalitet kan køres frem som en succeshistorie, så skal det multikulturelle samfund nok blive en stor succes. Måske skal jobannoncer fremover ledsages af følgeteksten: Vi opfordrer alle til at søge, ikke-muslimer undtaget.

ANNONSE

3 svar til “TV2 finder klanmentalitet inspirerende – Kassedame: “Jeg bærer tørklæde… Det betyder rigtigt meget””

 1. Henrik Petersen siger:

  De respekterer kun dem fra deres egen klan/trosretning, alle andre skal skræmmes/trues væk. Og det kalder alle kulturmarxisterne vellykket integration.

 2. Britta Due Andersen siger:

  NETTO blev jaget ud, selv om de gav køb over for muslimernes tørklæde ved kassen!
  PS: Ved Nørrebros Station er Netto udstyret med 2 mandshøje sluser ved indgangen!!!!! Ved Nørreport er der kun en! På Bornholm er det slet ikke sådanne høje sluser.

 3. Per T siger:

  Hvordan kan en tørklædeklædt kvinde der skal gå mindst 3 skridt bag manden og ellers føde børn og holde kæft skabe respekt?

  Hvis butiksejeren havde våbentilladelse ville det sikkert også skabe respekt.

Mest læst

Knæfaldet