KunstbildeE0702 FEUERBACH 9826

Anselm Feuerbach (1829-1880)

Olje på lerret, 198 x 395,5 cm, Neue Pinakothek, München

Medea (gresk Μήδεια – Mideia) var, i følge beretningen om Jason, argonautene og Det gylne skinn, en kongedatter fra Kolchis, som lå sørøst i Svartehavet der vi nå finner Georgia/Gruzija. Jason og hans følgesvenner dro til Kolchis, en gang før trojanerkrigen, med skipet Argo for å røve Det gylne skinn. Med Medeas hjelp klarte Jason å få tak i skinnet etter mange viderverdigheter, det ble et par av Jason og Medea, og de fikk to sønner. Men deretter var det slutt med idyllen.

Som det er fremstilt i Euripides’ tragedie Medea, reiser de fra Kolchis til Korint, der Jason forskyter Medea for å gifte seg med en lokal prinsesse ved navn Kreusa.

Medeas hevn blir grusom – blant annet dreper hun både Kreusa, hennes far, og sine to barn med Jason. Deretter forsvinner hun i en vogn trukket av drager.

Anselm Feuerbachs maleri viser Medea, de to sønnene og Medeas tilhyllede amme, mens de venter på å kunne forlate Kolchis med skipet Argo. Tragedien er underveis.

Feuerbach fikk sin første utdannelse i Düsseldorf, senere også i Paris av Thomas Couture, som vel var den viktigste innflytelsen. Hans stil betegnes ofte som neo-klassisk, og man finner hos Feuerbach atskillige motiver inspirert av gresk/romersk mytologi. Fra 1854 til 1873 oppholdt han seg for det meste i Italia. før han ble ansatt som professor i historisk maleri ved Akademiet i Wien. Han var der til 1877, da han flyttet til Venezia hvor han gikk bort, bare 50 år gammel i 1880.

ANNONSE

I Wien hadde han blitt kjent med komponisten Johannes Brahms, som skrev sin Nänie (for kor og orkester, op. 82, til tekst av Schiller, uroppført 1881) til minne om ham.

ANNONSE