Kunstbilde

E0702 FEUERBACH 9826

Anselm Feuerbach (1829-1880)

Olje på lerret, 198 x 395,5 cm, Neue Pinakothek, München

Medea (gresk Μήδεια – Mideia) var, i følge beretningen om Jason, argonautene og Det gylne skinn, en kongedatter fra Kolchis, som lå sørøst i Svartehavet der vi nå finner Georgia/Gruzija. Jason og hans følgesvenner dro til Kolchis, en gang før trojanerkrigen, med skipet Argo for å røve Det gylne skinn. Med Medeas hjelp klarte Jason å få tak i skinnet etter mange viderverdigheter, det ble et par av Jason og Medea, og de fikk to sønner. Men deretter var det slutt med idyllen.

Som det er fremstilt i Euripides’ tragedie Medea, reiser de fra Kolchis til Korint, der Jason forskyter Medea for å gifte seg med en lokal prinsesse ved navn Kreusa.

Medeas hevn blir grusom – blant annet dreper hun både Kreusa, hennes far, og sine to barn med Jason. Deretter forsvinner hun i en vogn trukket av drager.

Anselm Feuerbachs maleri viser Medea, de to sønnene og Medeas tilhyllede amme, mens de venter på å kunne forlate Kolchis med skipet Argo. Tragedien er underveis.

Feuerbach fikk sin første utdannelse i Düsseldorf, senere også i Paris av Thomas Couture, som vel var den viktigste innflytelsen. Hans stil betegnes ofte som neo-klassisk, og man finner hos Feuerbach atskillige motiver inspirert av gresk/romersk mytologi. Fra 1854 til 1873 oppholdt han seg for det meste i Italia. før han ble ansatt som professor i historisk maleri ved Akademiet i Wien. Han var der til 1877, da han flyttet til Venezia hvor han gikk bort, bare 50 år gammel i 1880.

I Wien hadde han blitt kjent med komponisten Johannes Brahms, som skrev sin Nänie (for kor og orkester, op. 82, til tekst av Schiller, uroppført 1881) til minne om ham.

ANNONSE
ANNONSE