Nyt

FN-systemet bevæger sig langs en stadig mere ekstrem akse. Navi Pillay er kendt for at være fjendtligt indstillet over for Israel. Når hun får til opgave at granske Israel, ved hendes opdragsgivere, hvad de får. Nu beskylder Pillay Israel for »udryddelse«.

– Der blev begået udryddelse, mord, kønsbaseret forfølgelse af palæstinensiske mænd og drenge, tvangsforflytning og tortur samt umenneskelig og grusom behandling, hedder det i kommissionens rapport.
Men beskyldningerne giver bagslag. Ord er ved at miste deres betydning. Uanset hvor brutal krigen i Gaza måtte have været: Den har intet med udryddelse at gøre.

Israelerne ved, hvad ordet udryddelse betyder. At bruge denne anklage mod Israel er at afskære sig selv fra kommunikation og polarisere situationen. Men det er den rolle, FN har påtaget sig i de senere år, og krigen har forstærket udviklingen. Norge er en af dem, der har fulgt op på den vestlige side og giver indtryk af, at FN-sporet er legitimt.

ANNONSE

Navi Pillay var tidligere FN’s højkommissær for menneskerettigheder. Undersøgelseskommissionen blev oprettet i 2021 for at undersøge påstande om krænkelser af menneskerettighederne og den humanitære folkeret i Israel og de palæstinensiske områder.

I november sidste år blev det annonceret, at kommissionen ville undersøge mulige krigsforbrydelser i krigen mellem Israel og Hamas i Gazastriben. (NTB)

I mellemkrigstiden kollapsede Folkeforbundet. Det samme kan ske for FN.

ANNONSE