Kultur

Den romerske kejser Heliogabalus, som blev myrdet af sin egen bedstemor i 222 i en alder af blot 18 år, bliver nu anerkendt som transkønnet kvinde af et britisk museum. Kejseren vil blive omtalt med pronominerne hun/hende. En forsker ved Cambridge siger, at museets beslutning er dårligt funderet.

Respekt for fortidens kønsidentitet

Den romerske kejser Marcus Aurelius Antoninus Augustus, bedre kendt som Heliogabalus, betragtes nu som en transkønnet kvinde af North Hertfordshire Museum. Kejseren vil også blive omtalt med pronominerne hun/hende.

En talsmand for museet siger, at de “af høflighed og respekt” er følsomme over for “fortidens menneskers kønsidentifikation og brug af pronominer”.

Museets beslutning er baseret på en historie fra den romerske historiker Cassius Dio, som fortæller, at Heliogabalus engang bad en af sine mandlige elskere om ikke at kalde ham “Lord”, men “Lady”.

Tynd videnskab

En forsker ved Cambridge siger til BBC, at det britiske museums beslutning ikke er særlig videnskabeligt baseret: 

“De historikere, vi er afhængige af for at forstå Heliogabalus’ liv, er ekstremt fjendtlige over for ham og kan ikke tages for pålydende. Vi har ingen direkte beviser for, hvad Heliogabalus selv sagde. Der er mange eksempler i romersk litteratur på, at feminint sprog er blevet brugt til at kritisere eller svække en politisk figur. Referencer til Heliogabalus’ brug af make-up og parykker og fjernelse af kropshår kan være opdigtet for at underminere kejseren.

Ændrede pronominer blev normalt brugt i referencer til myter og religion, ikke til at beskrive virkelige mennesker.”

Myrdet af sin egen bedstemor

Heliogabalus blev født omkring 203. Han blev romersk kejser i 218 efter slaget ved Antiokia, knap fjorten år gammel.

Den mest foragtelige

Heliogabalus udviste manglende respekt for romerske religiøse traditioner og seksuelle tabuer og fik ry for at være promiskuøs og for at prostituere sig – selv i kejserpaladset. En del af hans dårlige ry skyldes sandsynligvis bagvaskelse fra modstandere, der har resulteret i, at tidlige historikere betragter ham som den mest foragtelige af alle romerske kejsere. 

ANNONSE

Han blev mere og mere upopulær i løbet af sin korte regeringstid og blev myrdet den 11. marts 222, kun 18 år gammel, i en sammensværgelse ledet af hans egen bedstemor.

 

ANNONSE