Kommentar

Debatten om indvandring og »ultravold« blandt unge raser videre i Frankrig efter endnu en mordsag, der involverer mindreårige. En afghansk migrant og hans mor er blevet varetægtsfængslet, efter at den 15-årige Matisse blev stukket ned.

Borgmester Gil Avérous fra Châteauroux, hvor mordet fandt sted, blev interviewet af tv-kanalen RMC i 2021. Han forklarede, at de var blevet tvunget til at tage imod afghanske migranter fra en teltlejr i centrum af Paris.

I optagelsen forklarer han, at han fik en besked klokken ni om aftenen om, at en gruppe afghanske migranter ville ankomme til byen næste dag. Myndighederne var ved at opløse en illegal migrantlejr på gadeplan uden for Ile de France-præfekturet i Paris og »løste« problemet ved at fordele migranterne i bydelene uden yderligere forberedelse eller støtteforanstaltninger.

ANNONSE

Efter mordet på Matisse var de franske mainstream-medier hurtige til at rapportere, at den afdøde dreng havde fremsat fremmedfjendske bemærkninger til afghaneren. Påstanden blev angiveligt lækket anonymt af politiet og siges at stamme fra den første afhøring af den formodede morder.

Men ifølge vidner på mordstedet er påstanden falsk.

Kandidat til EU-valget i juni, Marion Maréchal fra partiet Reconquête, kritiserer medierne for at bagatellisere sagen og forsøge at fremhæve formildende omstændigheder ved mordet for at sætte lighedstegn mellem mordofferet og den mordmistænkte.

– »Intet, absolut intet, kan retfærdiggøre mordet på en 15-årig,« siger Maréchal i videoindlægget.

Drengene på den myrdede unges fodboldhold kan ikke forstå, hvordan han kunne have sagt noget racistisk.

– »Vi spiller i en klub med folk fra meget forskellige baggrunde, og han har aldrig sagt noget, der kunne tolkes på den måde,« siger en af hans holdkammerater til Le Figaro.

– »Han var meget sød og kom godt ud af det med alle. Jeg har aldrig set ham slås,« siger en anden, som hedder Wassim.

Den anklagede afghaner er kendt af politiet for to nylige knivrøverier af mobiltelefoner, uden at det fik mærkbare konsekvenser for ham.

Den 22. april rejste politiet sag mod ham for at have lokket en ung mand ind i en park ved hjælp af sociale medier. Her udførte han et bagholdsangreb for at frarøve ham hans mobiltelefon ved at trykke en kniv mod hans hals.

Men da det blev sværere at fængsle mindreårige i Frankrig i 2021, er politiets eneste mulighed i sådanne sager at sætte den unge kriminelle under »retlig kontrol«, en rent administrativ foranstaltning.

I sine egne indlæg på nettet fremstiller den 15-årige mordmistænkte sig selv som en gangster og virker aggressiv og veltrænet i boksning. Han og hans familie er alle afghanske statsborgere, men har lovligt ophold i Frankrig.

Den dræbte dreng havde en ren straffeattest og var søn af et par, der driver en populær restaurant i byen. Han var i lære som kok og ville følge i sine forældres fodspor.

Ifølge vidner til knivmordet deltog Matisse og den mordmistænkte i en uformel rapkonkurrence i nabolaget den skæbnesvangre eftermiddag. Der opstod et skænderi, og afghaneren skulle være blevet vred, da han tabte en efterfølgende kamp.

Derefter gik han angiveligt hjem og hentede en kniv, som han filmede og lagde ud på de sociale medier, mens han gik tilbage til fods for at lede efter sit offer.

Ifølge vidner var afghanerens mor med på slæb. Ifølge de vidner, Le Parisien talte med, gjorde hun intet for at berolige sin søn, da de fandt Matisse, men virkede i stedet »hævngerrig« og »ustabil«.

Matisse sad på bagsædet af et gammelt bilvrag sammen med nogle andre unge og blev stukket flere gange i overkroppen gennem bilens vindue.

Da han kom ud og forsøgte at flygte, kollapsede han. Ifølge vidnerne slog den afghanske mor derefter drengen i ansigtet, mens han lå hårdt såret på jorden.

– »Vi er ikke længere et land, der giver asyl til folk, vi er et udendørs asyl,« udbrød Arthur de Watrigant, redaktør af magasinet L’incorrect, i et program på nyhedskanalen Cnews.

Den tidligere dommer Georges Fenech sagde i et debatprogram, at han »føler en masse vrede«:

– Den 30. september 2021 blev retsstaten afvæbnet i forhold til mindreårige. Før denne reform kunne mindreårige fængsles i mindst 15 dage. Tænk lige over det: 15 dage. Den 22. april. [den dato, hvor afghaneren udførte sit sidste knivangreb]. Hvis han var blevet spærret inde i 15 dage den 22. april, ville dette mord ikke være sket.

– Der hviler et meget tungt ansvar på de politikere, der er ansvarlige for denne reform, mere end på retsvæsenet”, sagde en oprevet Fenech i optagelsen.

Lederen af Reconquête, Éric Zemmour, betegner mordet som et nyt eksempel på »francocide« med henvisning til, at det er franskmænd, der bliver myrdet, og at den franske kultur er under angreb.

– »Vi har nu en række hændelser med mordofre, der er på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Men nu er det forkerte sted hele Frankrig, og det forkerte tidspunkt er det tidspunkt, der til enhver tid vises på dit ur. Dette er historien om en republik, der lader sine børn blive myrdet af en kriminel indvandringspolitik, af en uansvarlig straffepolitik og af politiske ledere og medieledere, som gennem deres ideologi og fejhed lader de skyldige krydse ofrenes vej,« siger Arthur de Watrigant.

I en kommentar til mordet på en anden 15-årig i begyndelsen af april sagde borgmester Jean-Marie Vilain fra Viry-Châtillon, at gadevold nu involverer langt flere og langt yngre mennesker helt ned i folkeskolealderen – og endda i børnehaver.

For to uger siden beordrede præsident Emmanuel Macron premierministeren til at finde løsninger på det, han kaldte den »massive stigning i ultravolden«.

67 procent af franskmændene går ind for et udgangsforbud for unge for at få dem væk fra gaden om aftenen og natten. Denne foranstaltning afprøves i øjeblikket på den franske ø Guadeloupe.

Den 19. november sidste år blev Thomas, en ung rugbyspiller, stukket ihjel af en gruppe drenge med muslimsk indvandrerbaggrund ved en landsbyfestival i Cépol.
Den 9. april i år blev en 15-årig stukket ihjel i ghettokvarteret La Monnaie i Romans-sur-Isêre. Det er samme sted, som de personer, der efterforskes for mordet på Thomas, kommer fra.
Den 10. april blev en algerier dræbt og en anden såret i Bordeaux, da en afghansk asylansøger stak dem ned, fordi de drak alkohol under en islamisk helligdag.
Natten til den 16. april blev 22-årige Philippe Coopman slået ihjel med et baseballbat af tre teenagere på en parkeringsplads i det nordlige Frankrig.
Mellem 2015 og 2017 var der i gennemsnit 120 knivoverfald om dagen i Frankrig, ifølge tal fra Observatoire national de la délinquance et des réponses pénales (ONDRP). Nyere tal er ikke tilgængelige.

 

Gå ind på document.no for at få de riktige links til artikkelen.

 

 

 

ANNONSE