Nyt

Den finske regering har fremsat et lovforslag, som vil gøre det muligt at stoppe indvandrere ved grænsen og nægte dem både indrejse og asyl.

Der er dog nogle betingelser, der skal være opfyldt, før lovforslaget træder i kraft, skriver Yle.

  • Loven er gyldig i højst en måned ad gangen.
  • Der skal være tale om en trussel mod Finlands suverænitet eller nationale sikkerhed.
  • Det skal kunne fastslås, at ingen andre midler er tilstrækkelige til at garantere sikkerheden.

Ifølge lovforslaget er det op til regeringen og præsidenten at beslutte, hvornår kriterierne er opfyldt.

Baggrunden for loven er Ruslands forsøg på at bruge migranter til at påvirke Finland. Sidste år krydsede nogle asylansøgere grænsen til Finland. Tidligere har Rusland ikke tilladt folk at krydse grænsen uden ordentlige rejsedokumenter. Der var også tegn på, at Rusland tiltrak og hjalp asylansøgere med at komme til Finland. Antallet af mennesker så ud til at stige.

Finland har holdt sine grænseovergange til Rusland lukket siden november. Årsagen var, at Rusland tillod migranter fra lande som Syrien, Irak og Somalia at nå de finske grænseovergange, mange på cykler.


Stærkt kritiseret

Ikke overraskende er forslaget blevet stærkt kritiseret af venstreorienterede organisationer og beskyldes for at krænke flere internationale aftaler og «menneskerettigheder», som Yle opsummerer som følger:

  • Retten til at søge asyl.
  • Forbud mod kollektive udvisninger.
  • Retten til liv.
  • Forbud mod tortur.
  • Retlig beskyttelse.

Det er svært at se, hvordan forbuddet mod kollektive udvisninger overtrædes, eftersom asylansøgerne ifølge loven alligevel ikke vil være i Finland. Afvisning af indrejse er ikke det samme som deportation.

Torturens karakter er også lidt svær at forstå.

Ekspert i international ret Elina Pirjatanniemi siger, at lovforslaget er en krænkelse af den menneskelige værdighed ved at instrumentalisere mennesker til fjendtlige politiske formål.

– At skubbe folk tilbage over grænsen uden en fair proces er også at udnytte disse mennesker som rene redskaber, i stedet for mennesker med menneskelig værdighed.

Polen, Letland og Litauen har allerede indført lignende foranstaltninger, efter at Hviderusland i 2021 sendte store grupper af migranter fra Mellemøsten over grænsen til EU.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol behandler i øjeblikket flere sager mod Polen, Letland og Litauen.

Købe hos Tales:: Frem for alt frihed festskrift til Lars Hedegaard

20130206_081741

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden