Nyt

Forholdet mellem Rusland og Vesten er indgribende på mange fronter. Fællesnævneren synes at være eskalering. Før weekenden kom nyheden om, at russerne planlagde at udsende atomvåben i rummet. Så blev det afvist. Det var bare snak om planer.

Nu siger Putin, at Rusland har været og er modstander af atomvåben i rummet.

Amerikansk efterretningstjeneste hævdede for nylig, at Rusland har udviklet teknologi til våben, der kan placeres i rummet og bruges til at angribe satellitter.

Nogle har hævdet, at det kunne være atomvåben, men dette afvises kraftigt fra russisk side.

– Vi har altid været kategorisk imod at placere atomvåben i rummet, siger Putin, som hævder, at påstanden er en del af vestlig propaganda.

Det Hvide Hus har også bagatelliseret rapporterne og understreget, at Rusland ikke har udviklet sådanne rumvåben, meget mindre har indsat dem. (NTB)

Ti mænd er blevet anholdt for hybrid krigsførelse i Estland

Ti personer er blevet arresteret i Estland for, hvad landet hævder, har stoppet en “hybridoperation” udført af russiske sikkerhedsstyrker.

Udtalelsen kommer fra Estlands premierminister Kaja Kallas. På X skriver hun, at “Vi ved, at Kreml  retter angreb mod alle vores demokratiske samfund”.

Estlands største avis, Posttimees , skriver, at ti personer er blevet anholdt, mistænkt for at arbejde for russiske sikkerhedsstyrker. De skal blandt andet have brudt ind i indenrigsministerens bil, og modtaget ordre om at vandalisere monumenter.

Samme avis skriver, at det estiske udenrigsministerium har indkaldt Ruslands chargé d’affaires til en samtale om hybridoperationen. Det bliver tredje gang på en uge for Lenar Salimullin.

Den 14. februar måtte han stå skoleret i forbindelse med, at Kallas var blevet efterlyst af de russiske myndigheder, og det samme mandag 19. i forbindelse med den russiske oppositionsleder Alexei Navalnyjs død. (NTB)

Fællesnævneren for sagerne er stigende gnidninger mellem Vesten og Rusland.

EU kræver en uafhængig undersøgelse af Navalnyjs død. Det afvises af Moskva.

Vesten ser flere og flere “angreb” fra russisk side mod Vesten.

Finland hævder, at tusindvis af migranter vil krydse grænsen fra Rusland

Finlands indenrigsminister Mari Rantanen hævder, at myndighederne har oplysninger om, at tusindvis af migranter fra tredjelande er på vej fra Rusland til Finland.

Ifølge Rantanen venter migranterne på russisk side.

– Det er en trussel mod samfundet, siger indenrigsministeren uden at uddybe, hvor oplysningerne stammer fra.

Indenrigsministeriet lover nødlove for at styrke grænsesikkerheden og forhindre Rusland i at lægge pres på Finland på denne måde. Finland lukkede sin grænse til Rusland sidste år og har ofte hævdet, at Rusland bevidst sender migranter dertil fra tredjelande. Rusland afviser dette.

Over 1.300 asylansøgere fra lande som Yemen, Somalia og Syrien kom til Finland fra Rusland mellem august og december sidste år, ifølge den finske grænsekontrol.

Rusland leder efter Navalnyjs bror, selvom han opholder sig i udlandet.

Rusland efterlyser Navalnyjs bror

Oleg Navalnyj er en eftersøgt mand i Rusland. Myndighederne har iværksat en ny undersøgelse af Alexei Navalnyjs bror.

Det statslige russiske nyhedsbureau Tass skriver dette.

Det er uklart præcist, hvad Oleg Navalnyj er ønsket for. Han er bror til den russiske oppositionsleder Alexei Navalnyj, som døde i en russisk straffekoloni i sidste uge.

Oleg Navalnyj arbejdede i oppositionen sammen med sin bror i flere år og blev idømt fængsel in absentia i februar 2022. Han opholder sig uden for Rusland.

USA annoncerer en ny sanktionspakke mod Rusland fredag.

USA varsler stærke sanktioner mod Rusland efter Navalnyjs død.

Det Hvide Hus kommer fredag ​​med stærke reaktioner mod Rusland som svar på, at den russiske oppositionspolitiker Alexei Navalnyj blev fundet død i sidste uge.

Fredag  denne uge vil vi annoncere en større sanktionspakke for at holde Rusland ansvarlig for, hvad der skete med Navalnyj, siger talsmand for Det Hvide Hus, John Kirby.

Ydermere beder Det Hvide Hus om fuld transparens fra Rusland om, hvad der forårsagede Navalnyjs død.

Navalnyjs tilhængere og hans enke Yulia Navalnaya har hævdet, at regimekritikeren blev dræbt med nervegiften novichok på ordre fra præsident Vladimir Putin.

Næstkommanderende i fængselsvæsenet er blevet forfremmet. Det tolkes som en belønning for mordet på Navalnyj.

Den næstkommanderende for den russiske fængselsmyndighed blev for nylig forfremmet til generaloberst, hvilket Alexei Navalnyjs tilhængere kalder en belønning for hans død.

Forfremmelsen af ​​Valery Boyarinov til generaloberst blev annonceret mandag, få dage efter oppositionslederen Navalnyjs død.

Ivan Zjdanov, som leder Navalnyjs organisation Antikorruptionsfonden, siger, at Boyarinov var personligt ansvarlig for den behandling, Navalnyj modtog.

Han fortsætter med at kalde det “Putins åbne belønning for torturen”.

I juli 2023 blev det kendt, at Bojarinov havde givet ordre til at fratage oppositionslederen muligheden for at købe mad og andre daglige fornødenheder. Fangerne i russiske fængsler og straffelejre kan normalt købe sådanne varer for deres egne penge, foruden de meget sparsomme rationer, de modtager.

Ud over Bojarinov blev tre andre embedsmænd fra det øverste sikkerhedsapparat forfremmet i mandags. Kreml-talsmand Dmitrij Peskov afviste, at der var en forbindelse mellem Navalnyjs død og Boyarinovs forfremmelse.

 

 

 

 

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden

Bidens store bagslag