Nyt

En hollandsk appeldomstol har forbudt Holland at eksportere dele til F-35-flyene til Israel. Beslutningen truer Israel, men også den tillid i den vestlige alliance, som Israel er afhængig af.

Hvis et land kan torpedere vigtige dele midt i en krig, er det en test af dette lands ret til at føre en forsvarskrig, der vil få konsekvenser.

Hele samarbejdet omkring konstruktion af militært materiel bygger på tillid til, at parterne overholder deres forpligtelser. Hvis et land bryder kæden ensidigt, har det store konsekvenser.

En hollandsk appeldomstol beordrer den hollandske regering til at standse eksporten af ​​F-35-dele til Israel.

En række menneskerettigheds organisationer anlagde sidste år en retssag mod den hollandske stat, fordi de mente, at leveringerne af delene bidrog til overtrædelser af international lov.

– Disse dele gør det muligt for Israel at kaste bomber over huse og familier, sagde direktør Michiel Servaes fra Oxfam Novib, en af ​​sagsøgerne, i december.

En domstol konkluderede i december, at leveringen er en politisk beslutning, retsvæsenet ikke skal blande sig i, men en appeldomstol har nu omstødt denne afgørelse.

De amerikansk ejede F-35 dele opbevares på et lager i Holland og sendes derefter til flere lande, herunder Israel, via eksisterende eksportaftaler. (NTB)

 

ANNONSE

Mest læst

Kina styrer USA

Ofrene er de nye helte