Nyt

Pengestrømmen, der går til lande i Afrika og Asien fra afviste asylansøgere i Norge, er ifølge Oslo-politiet en af ​​grundene til, at deres hjemlande nægter at tage dem tilbage efter afslaget på deres asylansøgning, rapporterer NRK onsdag.

Justitsministeriet bekræfter politiets analyse, oplyser statskanalen, der også har forsket på området:

En tyk bunke pengesedler udveksles mellem to unge mænd uden for et pengebureau i Grønland i Oslo. Bunken er lige så høj som en knækbrødspakke.

Så kommer den ene ind ad døren til pengebureauet, mens den anden venter udenfor.

I det seneste år har NRK besøgt gademiljøet i Grønland, og flere gange observeret lignende scener på forskellige pengebureauer.

Ca. 83 millioner norske kroner i kontanter er i 2023 blevet sendt til udlandet alene fra Oslo, har politiet i hovedstaden opgjort med bistand fra Finanstilsynet.

De vurderer, at store dele af pengestrømmen stammer fra kriminalitet, stoffer og sexsalg, og peger på, at der er få mennesker, der får kontant betaling i Norge.

1.100 mennesker har pligt til at forlade Norge, og mange af dem menes at leve af kriminalitet eller sort arbejde. Nogle har opholdt sig ulovligt i landet i op til tyve år.

Det norske finanstilsyn siger, at pengebureauer hjælper med at sende penge fra kriminalitet til udlandet. På spørgsmål fra NRK siger pengebureauet Western Union, at de forsøger at bekæmpe fænomenet.

* * *

Pengebureauer er ikke den eneste metode der bruges til den mere eller mindre lyssky overførsel af penge til udlandet. Det såkaldte hawala-system er også velegnet til formålet.

I sin enkleste form fungerer hawala sådan – direkte mellem mennesker, som vi kan kalde X, Y, A og B:

X i land 1 ønsker at sende penge til Y i land 2, og giver A i land 1 beløbet, mens B i land 2 giver det samme beløb til Y.

ANNONSE

X har således betalt Y, mens A og B på et senere tidspunkt gør op, hvad der sker med eller uden et fysisk møde mellem de to. Systemet hviler i det væsentlige på tillidsforholdet mellem A og B.

 

Køb Jean Raspails roman “De helliges lejr“! Du kan køb også den, der ebok her.

 

ANNONSE

Mest læst