Nyt

Illustrationsfoto: Investor Trading Academy / YouTube.

Stadig flere selskaber som arbejder med pengeoverførsel efter hawala-system i Sverige, får deres bankkonti lukket af svenske banker. Dermed bliver det meget vanskeligere at sende penge fra Sverige til Somalia. En interesseorganisation for somaliere i Sverige kræver at kontiene skal genåbnes. Men lukningen skyldes strengere regler mod hvidvaskning og terrorfinansiering.

Stadig flere selskaber som driver med pengeoverførsel efter det såkaldte hawala-system i Sverige, får deres bankkonti lukket af svenske banker, melder Sveriges Radio (SR). Baggrunden er strengere regler fra finansmyndighederne med sigte på at undgå hvidvaskning og terrorfinansiering.

Hawala-systemet bruges ofte til at sende penge til i hovedsagen muslimske lande, gerne uden om de fungerende banker, hvor afsenderen giver penge til en hawala-mægler i land A, og modtageren kan hente pengene hos en anden hawala-mægler i land B. Afregning mellem mæglerne finder sted senere. Kreditter kan kombineres, overlades til andre eller betales i flere led gennem et kompliceret internationalt system, ikke nødvendigvis altid med penge som afregningsmiddel.

ANNONSE

Personer, som indvandrer fra muslimske til vestlige lande, benytter gerne hawala-systemet til at sende penge til familien i ophavslandet.

Lukningen af hawala-selskabernes konti i svenske banker reducerer mulighederne for at benytte hawala-systemet i Sverige. Det får somaliere i landet til at reagere, oplyser SR:

I et brev til Nordea udtrykker det Somaliske Rigsforbund uro for at svensk-somaliere vil få svært ved at sende penge til slægtninge i Somalia.

Rigsforbundet beder nu banken om at ophæve lukningerne.

– Nu begynder de tre største banker i Sverige at lukke konti på samlebånd, hvilket skaber en meget udbredt uro indenfor den svensk/somaliske gruppe. Jeg tror at det er en bevidst reaktion, at alle banker gør det efter hverandre, siger Habane Hassan, som er ordførende i Somaliske Rigsforbundet.

SR har truffet en somalisk kvinde i Stockholm som benytter hawala-systemet:

– Ja, jeg bruger det og jeg er vældigt urolig. For vi forsørger vore børn og familie, som bor i Somalia. Vi arbejder. Det er vores penge. Vi skal sende dem til familien og slægtninge som behøver hjælp, siger Samsam Ahmed.

Fænomenet illustrerer at en gruppe, som er underklasse i Sverige, og som i uforholdsmæssig stor grad modtager offentlige ydelser, er en overklasse sammenlignet med storfamilien i hjemlandet, samt at loyaliteten til storfamilien er meget stærk. Mange, som har forladt Somalia til fordel for Europa, vil da også have fået rejsen finansieret af storfamilien hjemme.

Omfanget af pengeoverførslerne til Somalia fra eksil-somaliere er blevet estimeret til at udgøre op mod halvdelen af den somaliske økonomi.

Omfanget af pengeoverførslerne til Somalia fra eksil-somaliere er blevet estimeret til at udgøre op mod halvdelen af den somaliske økonomi.

Område med vedhæftede filer

Forhåndsvisning af YouTube-video What is Hawala?

pastedGraphic_1.png

pastedGraphic_2.png

What is

ANNONSE

Mest læst

Knæfaldet