Nyt

Stillbillede: Italiensk politi / La Repubblica / YouTube.

 

Italiensk politi arresterede torsdag morgen 14 personer, tolv syrere og to marokkanere tilhørende to forskellige jihadist-celler, som alle er sigtet for finansiering af terrororganisationen al-Nusras aktiviteter – en gren af al-Qaida – i Syrien. 

Arrestationerne fandt sted i regionerne Lombardiet og Sardinien, hvor de to celler var baseret, mens beslaglæggelser også er blevet gjort i regionerne Veneto og Emilia-Romagna. To millioner euro til indkøb af kalasjnikovgeværer skal være blevet overført til Syrien af disse celler ved hjælp af det islamske hawala-system, skriver La Repubblica. Finansieringen skete ifølge Roma-avisen blandt andet ved hjælp af migrantsmugling langs Balkan-ruten. 

Kontanter blev også samlet ind blandt i hovedsagen syriske borgere i lande som Italien, Sverige og Ungarn, for siden at passere via landsmænd i Italien, Østrig, Tyskland og Danmark, inden pengene nåede Mellemøsten, hvor de for det meste blev brugt i den syriske Idlib-provins. 

ANNONSE

Politiets efterforskning bygger i stor grad på afhøring af Abdulmalek Mohamad, som er under efterforskning for international terrorisme i Italien. 

Gruppen på Sardinien blev ledet af syreren Daddue Anwar, en ven af Mohamad, som er bosat i Olbia på den italienske ø. Han har også boet i nærheden af Norrköping i Sverige, hvor han modtager sociale ydelser, til trods for at han figurerer som leder af et byggefirma i Italien. 

Hans næstkommanderende var to syriske brødre som opholdt sig i Ungarn under den voldsomme migrationsstrøm. Med biler indkøbt i Italien transporterede de migranter gennem Balkan og ind i Ungarn mod betaling.

Mistanken om at indtægter fra menneskesmugling kunne havne i lommerne på terrorister, har længe været kendt for den norske regering. I et notat fra regeringens analysegruppe på migrationsområdet som er undtaget offentliggørelse, blev dette meddelt allerede i juli 2016:

Strafforfølgelse for sådanne aktiviteter hører imidlertid til sjældenhederne. Men den italienske anklagemyndighed er altså i gang. Der er ingen grund til at tro, at deres skandinaviske kolleger ligger særlig langt fremme på dette felt, undtagelser til trods.

 

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE