Nyt

Stillbillede: Italiensk politi / La Repubblica / YouTube.

 

Italiensk politi arresterede torsdag morgen 14 personer, tolv syrere og to marokkanere tilhørende to forskellige jihadist-celler, som alle er sigtet for finansiering af terrororganisationen al-Nusras aktiviteter – en gren af al-Qaida – i Syrien. 

Arrestationerne fandt sted i regionerne Lombardiet og Sardinien, hvor de to celler var baseret, mens beslaglæggelser også er blevet gjort i regionerne Veneto og Emilia-Romagna. To millioner euro til indkøb af kalasjnikovgeværer skal være blevet overført til Syrien af disse celler ved hjælp af det islamske hawala-system, skriver La Repubblica. Finansieringen skete ifølge Roma-avisen blandt andet ved hjælp af migrantsmugling langs Balkan-ruten. 

Kontanter blev også samlet ind blandt i hovedsagen syriske borgere i lande som Italien, Sverige og Ungarn, for siden at passere via landsmænd i Italien, Østrig, Tyskland og Danmark, inden pengene nåede Mellemøsten, hvor de for det meste blev brugt i den syriske Idlib-provins. 

ANNONSE

Politiets efterforskning bygger i stor grad på afhøring af Abdulmalek Mohamad, som er under efterforskning for international terrorisme i Italien. 

Gruppen på Sardinien blev ledet af syreren Daddue Anwar, en ven af Mohamad, som er bosat i Olbia på den italienske ø. Han har også boet i nærheden af Norrköping i Sverige, hvor han modtager sociale ydelser, til trods for at han figurerer som leder af et byggefirma i Italien. 

Hans næstkommanderende var to syriske brødre som opholdt sig i Ungarn under den voldsomme migrationsstrøm. Med biler indkøbt i Italien transporterede de migranter gennem Balkan og ind i Ungarn mod betaling.

Mistanken om at indtægter fra menneskesmugling kunne havne i lommerne på terrorister, har længe været kendt for den norske regering. I et notat fra regeringens analysegruppe på migrationsområdet som er undtaget offentliggørelse, blev dette meddelt allerede i juli 2016:

Strafforfølgelse for sådanne aktiviteter hører imidlertid til sjældenhederne. Men den italienske anklagemyndighed er altså i gang. Der er ingen grund til at tro, at deres skandinaviske kolleger ligger særlig langt fremme på dette felt, undtagelser til trods.

 

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE

Mest læst

De blev til monstre

Manifest i en mørk tid