Nyt

I Frankrig har landmændene de seneste dage protesteret mod højere omkostninger, klimakrav, EU-politik og hvad de opfatter som en generel mangel på respekt, blandt andet ved at blokere motorveje.

Fem måneder før EU-valget håber Marine Le Pens parti Rassemblement National (RN) at kunne drage politisk fordel af situationen, rapporterer Frankrig 24.

Uden for Frankrigs fjerdestørste by Toulouse, der ligger i den sydvestlige del af landet, har en gruppe landmænd siden 18. januar blokeret en del af motorvej A64 for at demonstrere deres vrede, rapporterer det franske internationale nyhedsnetværk. Lignende handlinger finder også sted andre steder i Frankrig.

I nyere tid er det frem for alt hollandske og tyske landmænd, der har vakt opsigt med deres demonstrationer, men franske landmænd har en årtier lang tradition for meget kontante protester. Sporadiske handlinger er så også forekommet de seneste måneder, men nu kan det se ud til, at de for alvor er vågnet op igen.

Nogle ser også ud til at gøre fortræd:

[En] eksplosion mellem torsdag og fredag ​​aften blæste vinduerne ud af en lokal regeringsbygning i den nærliggende by Carcassonne. To graffiti-mærker efterladt på stedet tilskrev handlingen til et mystisk kollektiv af vinproducenter.

Ligesom i Tyskland, er en planlagt forhøjelse af afgifterne på landbrugsdiesel en del af baggrunden for protesten, der sigter mod at blive landsdækkende. Som i andre lande bruges “klimaet” som begrundelse for dyrere brændstof.

ANNONSE

“Det er ikke ubetydeligt, at denne [protestbevægelsen] kommer fra den sydlige del af landet,” sagde François Purseigle, en sociologiprofessor ved det franske agronomiske fakultet ved Toulouse Institute of Technology. “Landmænd er i frontlinjen af ​​klimaændringer, med successive tørkeperioder, og de er gentagne gange blevet fortalt, at de ikke gør nok for miljøet.”

Bønderne truer med at blokere Paris, hvis den franske regering ikke vil skrotte de bebudede planer inden den 24. februar. Regeringen ser ud til at være blevet overrumplet af protesterne og har annonceret en udsættelse af planerne.

20 procent af gårdene i landet, mere end hundrede tusinde i antal, blev nedlagt mellem 2010 og 2020, skriver France 24. Den opvoksende generation ønsker ikke at drive landbrug:

“Mange unge mennesker foretrækker i dag at undgå selvstændig virksomhed, fordi de ville tjene mindre end en landbrugs-ansat, og det burde ikke være tilfældet,” sagde Yohann Barbe, en kvægfarmer i Vogeserne i det nordøstlige Frankrig.

Under sin nye leder Jordan Bardella tøver Rassemblement National (RN) ikke med at erklære sin solidaritet med bønderne:

“Den Europæiske Union og Macrons Europa (ønsker) vores landbrugs død,” sagde Bardella. “Franske landmænd er udsat for unfair konkurrence fra produkter fra hele verden, som ikke respekterer de strenge standarder, som de (franske producenter) skal overholde,” tilføjede han.

Bondeoprøret i Nordeuropa ser også ud til at kunne brede sig til Spanien og Italien, hvor der også er tilløb til protester.

Professor Purseigle mener, at landmændenes anliggender bliver et vigtigt emne ved EU-valget i juni.

Sådanne udsigter frygtes naturligvis i Bruxelles, som afhænger af gode hjælpere. Hvor længe vil system-medierne fortsætte med at ignorere landmændenes demonstrationer?

 

Køb The Psychology of Totalitarianism her! Køb e-bog her!

 

 

 

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden