Nyt

Spanien, Malta, Belgien og Irland vil have EU’s 27 udenrigsministre til at bede om en våbenhvile i Gaza, når de mødes torsdag. Lige så vigtigt er ønsket om, at Unionen indefryser bosætternes aktiver på Vestbredden. Svenske socialdemokrater klynger sig til indrejseforbud.

For at undgå, at volden breder sig til Vestbredden, slår de fire også til lyd for, at voldelige bosætteres aktiver fryses.

USA har allerede foreslået at indføre et indrejseforbud for bosætterne. Israel vil opfatte dette som et signal om, hvad der vil ske, hvis myndighederne ikke kontrollerer bosætterne.

Der er ingen tilsvarende foranstaltninger til at kontrollere de væbnede grupper på Vestbredden. Både Hamas og den islamiske hellige krig har celler der.

De fire lande ønsker også foranstaltninger til at beskytte Gazas civile. Da Hamas agerer uden uniform, vil der være tiltag, som de også nyder godt af.

USA nedlagde fredag ​​veto mod en resolution om en våbenhvile i Sikkerhedsrådet. Storbritannien undlod at stemme.

Socialdemokratiet holder fast i ønsket om at sanktionere bosætterne.

Socialdemokraterne vil nægte voldelige israelske bosættere adgang til Sverige, og flere andre EU-lande overvejer at indføre et lignende indrejseforbud.

USA indførte for nylig et visumforbud for ekstreme israelske bosættere, der er mistænkt for at stå bag voldshandlinger på Vestbredden.

Socialdemokraterne mener, at Sverige bør gøre det samme, og gå forrest i at få EU med på et sådant indrejseforbud. Dette for at lægge pres på Israel for at sætte en stopper for bosætternes angreb på palæstinensere i områderne.

En række spørgsmål rejser sig: Hvordan bliver det muligt at registrere, hvem der er voldelig? For at gøre det skal man have samarbejde med de israelske myndigheder. Det virker ikke sandsynligt. Forslaget er derfor symbolpolitik.

ANNONSE

Hvis bosættere bliver dræbt, vil det se ud til, at EU har vendt sig mod bosætterne.

Regeringen i Belgien har allerede annonceret et sådant forbud, og tyske socialdemokrater ønsker, at spørgsmålet skal drøftes, når EU’s udenrigsministre mødes på mandag.

– USA er, ligesom os, ekstremt bekymret over udviklingen på Vestbredden. Lige siden den 7. oktober er omkring 200 palæstinensere blevet dræbt, og endnu flere er blevet fordrevet og chikaneret, siger Socialdemokratiets udenrigspolitiske ordfører Morgan Johansson.

Israel opfatter, at visse vestlige lande er alt for fokuserede på Vestbredden, som er gammelt jødisk område, Judæa og Samaria. Hvad tyder på, at EU og USA vil træde ind og straffe Israel for interne anliggender? Er der nogen lignende sanktioner mod andre lande, såsom Kina?

Ifølge FN er et dusin palæstinensere blevet dræbt af israelske bosættere siden Hamas-angrebet fra Gaza den 7. oktober. Indtil videre i år er over 450 palæstinensere blevet dræbt på Vestbredden.

– Det er ekstremt vigtigt, at Israel tager kontrol over de voldelige og ekstreme bosættere. Men tværtimod har mange af nybyggerne fået våben, og der er tegn på, at de får lov til at løbe frit, siger Johansson.

Sveriges udenrigsminister Tobias Billström har ikke kommenteret kravet fra Socialdemokratiet. (NTB)

Mapping Terrorism in the West Bank

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden