Nyt

Kulden har betydet, at isen mange steder har lagt sig tidligt. Illustrationsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB

Det er nu en meget kold periode i Norge, og der er meldinger om tidlig vinter og skiløb rundt om i store dele af landet.

Nu kommer der også meldinger om, at gamle kulderekorder bliver slået.

Temperaturer blev målt helt ned til minus 28,4 grader ved Majavatn i Grane kommune i Nordland i Midt-Norge i  søndags. Det er det koldeste nogensinde målt ved Majavatn i november måned.

NTB beretter om sagen. Det var NRK, der havde den først.

Den gamle rekord ved Majavatn for november var -26,4 grader.

Derudover blev der sat to andre november-rekorder i Nordland og Nord-Trøndelag i Midt-Norge, siger vagthavende meteorolog Iselin Skjervagen til NTB.

I Namsskogan i Nord-Trøndelag blev der søndag målt -27,5 grader mod den gamle rekord på -26,8. I Mo i Rana blev der målt -26,4 grader, mod -24,8.

Ved alle tre lokaliteter er der foretaget målinger fra den pågældende station i omkring 20 år. De gamle optegnelser stammer alle fra slutningen af ​​november 2010.

Meteorologen ser ikke bort fra, at det kan blive endnu koldere i de kommende dage.

– I dag er det koldeste i Nord-Norge. Der kan komme flere rekorder i fremtiden.

Det er ikke kun lokalt i Norge, at det er koldt. Weekendens ski-world-cup i Ruka i Finland var præget af meget lave temperaturer, og det forlød blandt andet, at den svenske skiløber Calle Halvarsson skulle have frosset dele af sin krop.

Kulden gør at der for tiden tales meget lidt om global opvarmning og klima.  Mange har travelt med at klæde sig godt på, og holde fyret varmt så de kan holde sig varme.

ANNONSE

Men politikerne lader sig ikke påvirke af den slags. De har nu fokuseret på det kommende klimatopmøde, som starter i Dubai i denne uge, hvor netop en påstået og katastrofal opvarmning bliver et centralt emne.

Udenrigsminister Espen Barth Eide repræsenterer Norge på mødet, men det forventes ikke, at han vil fremlægge data om de seneste kulderekorder fra vores land.

Læs også:

Utrolig, men sant: Barth Eide optimistisk til neste klimatoppmøte

 

Gode ​​bøger fra Document! Bestil i dag:

Support Document ved at købe bøger fra Document Forlag!

ANNONSE