Tavle

Torsdag var den koldeste dag i Kautokeino i dette årtusinde.

Landmand Jon Evald Hætta (45) målte -49,7 grader i landsbyen Avži, som ligger i Kautokeino kommune, i Finnmark amt, det nordligste amt i Norge.

– Nu er det ikke koldt udenfor, men bidende koldt, siger han til VG.

Rensdyr-ejer Nils Peder Gaup siger, at kulden er ekstrem, selv for Finnmarksvidda.

– Ja, nogle dage har været tunge og hårde. Med sådanne temperaturer, som vi samer kalder “Ruostibuoláš” (bidende koldt og så lidt til), er det koldt udenfor for alle. Også for os, der er vant til at være meget ude i al slags vejr, siger han og tilføjer:

– Det er alfa omega at vide, hvordan man klæder sig. Vi her i nord, og især rensdyr-samerne, er vant til lige præcis det, men alligevel er kulden som i dag, ikke længere hverdagskost.

Dagbladet skriver, at tidligere Kautokeino-borgmester Johan Vasara registrerede en endnu koldere måling. Han har delt et billede på sociale medier som viser, at det blev målt til minus 50.

 

– Og så nægtede elbilen at starte. Spadserer hjem fra arbejde, skriver han.

https://twitter.com/johanvas_/status/1742926639259176996

 

Den officielle kulderekord i Kautokeino er minus 50,3 grader. Der tages kun hensyn til temperaturer målt på officielle vejrstationer. I 1998 blev der f.eks. målt 55 minusgrader på en uofficiel måler.

Det er heller ikke kun på Finnmarksvidda at det er koldt. Over store dele af landet er det meget køligt, og i skrivende stund er det minus 20 grader på Stovner i Oslo med mulighed for helt ned til 30 minus i weekenden.

Statens Vejmyndighed beder alle, der skal køre øst i Norge, om at køre forsigtigt.

– Det kan blive spændende at se, hvordan det bliver i morgentrafikken. De fleste af de veje, der er pløjet, vil nok forblive sådan. Men det kan være poleret og glat på de små veje, siger trafikoperatør Arvid Wahlstrøm til NTB.

ANNONSE

I Norge er kulderekorden 51,4 minusgrader fra Karasjok i 1886.

Skærmbillede fra Googles vejrtjeneste

 

 

ANNONSE

Mest læst