Kommentar

Eliten kan ånde lettet op: Geert Wilders vendte ikke Europa på hovedet efter gårsdagens hollandske parlamentsvalg. “Wilders erkender sit nederlag”,”Højrebølgen er standset”, siger kommentatorer og politikere i kor. Mark Rutte leverede.

Gjorde han det? Han mistede mere end hver femte af VVD-partiets vælgere og er nede på 33 mandater efter de seneste resultater.

Aller værst ser valgresultatet ud for Arbejderpartiet, der er imploderet og har mistet 29 af de nuværende 38 mandater. Et rent katastrofevalg.

Hvis det er sejr, hvordan ser tab så ud?

Wilders er gået 4-5 mandater frem fra 15 til 20 mandater og er dermed blevet Hollands næststørste parti. De andre partier vil strække sig langt i deres bestræbelser på at samarbejde for at holde ham ude. Spørgsmålet er, hvilken virkning det har på demokratiet, når partier “rotter sig sammen” mod det, som alle er klar over er en betydelig politisk strømning i befolkningen. Det kan meget vel vise sig at blive en stakket frist: Se blot til Sverige, hvor Sverigesdemokraterne støt og roligt er vokset sig større i takt med de øvrige Rigsdagspartiers stadigt mere bizarre forsøg på at holde dem væk fra indflydelse.

At holde Wilders´Frihedsparti og Sverigesdemokraterne væk fra parlamentarisk indflydelse vil ikke dæmme op for den udvikling og bevidstgørelse i den europæiske befolkning, som de to partier repræsenterer. Kravet om nationalstaten som den naturlige ramme for demokrati og frihedsrettigheder og modviljen mod den stigende islamisering, er strømninger, som får stadig mere fart i de vesteuropæiske lande. At Wilders “kun” blev det næststørste parti, og efter al sandsynlighed vil få svært ved at omsætte sine 20 mandater til reel politisk indflydelse, er kun et bump på vejen. Han bliver større næste gang. og næste gang igen

ANNONSE

Medierne taler om Wilders´ «tilhængere» omtrent som var de en særlig kategori af mennesker. Det er dybt nedladende.

EU kunne ikke leve med en sejr til Wilders. Så snart exitpoll´sene begyndet at komme – kom der fart over tweet´ene:

German politician Martin Schulz, who has just stepped down as President of the European Parliament, tweeted: «Wilders can’t win the Netherlands election.

«I’m relieved, but we must continue the fight for an open and free Europe.»

The Italian Prime Minister, Paolo Gentiloni, has tweeted there will be no «Nexit».

He said: «No Nexit.

«Anti-EU right lost the elections in the Netherlands.

«Common commitment to change and relaunch EU.»

Tager de ikke sejren på forskud? Er det noget, som tyder på, at dette er et vendepunkt? Mark Rutte forsøgte sig med mantraet om, at den “forkerte form for populisme” nu var slået tilbage. Virkelig? Tror han selv på det?

Europæiske politikere er inderst inde udmærket klar over, at problemerne så langt fra er løst. Det de gør, er at købe sig tid, men tid er det eneste, de ikke har. Hvis de vil gøre noget ved problemerne, skal der handles. Nu.

ANNONSE

2 svar til “Hollands status quo er blot et bump på vejen”

 1. KnudMadsen siger:

  Hvis hollænderne også laver en omgang “Svensk Parlamentarisme”, hvor alle rotter sig sammen mod Wilders i en dybt uhellig alliance, signalerer de samtidig, at de overhovedet ikke vil tage ad notam, hvad mange vælgere har sagt ved at pege på Wilders.
  Der er garanteret mange, som sympatiserer med Wilders og i Sverige med SD, men som af flere sære grunde ikke har kunnet bekvemme sig til at stemme klart og tydeligt. Hvis disse vælgere ser, at muhammedanernes interesser skal fremmes på bekostning af den oprindelige befolkning, kunne jeg meget vel forestille mig, at det vil medføre en del frustrationer, måske endda ligefrem vrede og afmagt.
  Men før Wilders og SD har 51% af mandaterne, er det hele jo stort set umuligt. 🙁

 2. finnaskov@mail.tele.dk siger:

  Knud, du kan bande på at man også i Holland vil lave en “Svensker” Alle andre partier i Holland har meldt ud, at ethvert samarbejde med Wilders er udelukket.
  At man så samler ris til egen røv, tænker de ikke på. Eneste man tænker på er hvor længe man kan klæbe til taburetten. Politikeres tidshorisont rækker ikke længere end til næste valg.
  Levebrødspolitikere!