Kunstbilde

Malva Schalek (1882-1944).
Vannfarger på papir, mål ikke oppgitt, privateie.

Malvina Schalková ble født i Praha, der hun også fikk sin første utdannelse. Hun etablerte seg etter hvert som portrettmaler i Wien, men flyktet tilbake til Praha etter Anschluss i 1938. Hun rakk ikke å redde unna bildene sine, og i ettertiden har bare rundt 30 blitt gjenfunnet.

I 1939 forsynte Hitler seg med restene av Tsjekkoslovakia, og i 1942 ble Malva Schalek deportert til ghettoen i Theresienstadt/Terezin. Her fortsatte hun å arbeide, og rundt hundre av hennes verker, tegninger og vannfarger fra denne tiden er bevart.

Den 18. mai 1944 ble hun sendt til Auschwitz, visstnok fordi hun nektet å portettere en kollaboratør, og ble sannsynligvis drept ved ankomst. Hun er registrert i Yad Vashems database. over ofre for Ha-Schoah.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Læs også