Kunstbilde

Anders Zorn (1860-1920).
Akvarell på papir, 61 x 45 cm inkludert ramme, privateie.

Opprinnelig svensk titel: Barnen Stuers.

Bildet ble lagt ut til salg hos Bukowskis i Stockholm i mai 2013. Utropsprisen var SEK 5-600 000, men tilslaget falt allerede ved SEK 400 000. Hos Bukowskis finner vi denne omtale av bildet:

Under sin andra resa i Spanien utförde Anders Zorn en rad porträtt av Madrids högre societet. Han kom genom sin bekantskap med den svenske ministern i Madrid, Henrik Åkerman, att få en naturlig introduktion i det sociala livet i den spanska huvudstaden. Det var så han mötte den holländske ministern Alphonse de Stuers som gav Zorn i uppdrag att porträttera tvillingarna Johan Hubert och Marie Alide (födda 1876). Den mörka fonden lyfter fram Zorns skickliga hantering av akvarellfärgen samt betonar de kopparfärgade inslagen i barnens hår och stolen som Marie Alide sitter i. Ett liknande porträtt Zorn utförde under samma period är det av Christa Morphy där vi återigen ser hur Zorn kontrasterar djupa koppar- och ockratoner mot en mörk indigofärgad bakgrund. Denna färghantering och kontrastering är ett lysande exempel på Zorns spanska akvareller från Madrid.

ANNONSE

Læs også

Læs også