Kunstbilde

Bruno Liljefors (1860-1939)
Olje på lerret, 40 x 50 cm, privateie

Ved Stockholms Auktionsverk den 4. desember 2013 falt tilslaget på SEK 870 000, betydelig over prisantydningen på SEK 5-600 000.

I sine memoarer beskriver Liljefors hvordan han for første gang, rundt åtte år gammel, så en flokk dompaper i snøen:

Men en dag när jag låg och stirrade ut genom fönstret på snön som var nyfallen och med sin mjukhet täckte marken och endast lät några strån av molla sticka upp borta vid bäcken kom en flock domherrar och slog ned bland dessa. Jag hade ännu aldrig sett sådana men hört mycket om dem. Och jag stelnade till inför den överväldigande synen och vågade ej andas av fruktan att det hela genast skulle försvinna. Kan rött vara så vackert! Och svart, vad hade man egentligen förstått av det förr – så sammetslent emot snön! Och den sidengrå ryggen och den gräddvita gumpen som kom fram mellan de delade vingarna när fågeln från ett strå bugade sig ned efter ett frö. Och hela tiden detta uppträdande som om snön och frosten vore deras bästa vänner. Förut hade jag trott att en liten fågel skulle se bortkommen och hjälplös ut i snön

Her er det fristende å vise enda et eksempel på Liljefors’ gjengivelse av Pyrrhula pyrrhula, som er artens latinske navn:

Domherrar i vinterlandskap, ikke datert.
Akvarell, 12 x 17,4 cm, privateie

Solgt for SEK 208 250 inkludert gebyrer, over det dobbelte av prisantydningen på SEK 80-100 000 ved auksjon hos Bukowskis i Stockholm.

ANNONSE