Kunstbilde

Uidentifisert russisk eller byzantisk kunstner, c.1410.
Tempera og forgylling på tre. 81 x 62 cm, ikonostasen i Bebudelseskatedralen, Kreml, Moskva.

Bildet er tidligere tilskrevet Andrej Rublyov (c.1360-c.1430) ettersom det er kjent at han, sammen med grekeren Theofanes og Prokhor av Gorodets deltok i arbeidet med ikonostasen – bildeveggen foran alteret i ortodokse kirker. Men, så vidt jeg kjenner til, er det bare ett bilde. de tre englene som besøkte Abraham, som med noen sikkerhet kans tilskrives ham. Og idéen om den enestående kunstner, om selv utførtr alt arbeidet, var ennå ikke oppfunnet.

I evangeliet etter Matthaeus leser vi (DNB 1930):

Da kom Jesus fra Galilea til Jordan til Johannes for å bli døpt av ham. Men han nektet ham det og sa: Jeg trenger til å bli døpt av dig, og du kommer til mig? Men Jesus svarte og sa til ham: La det nu skje! for således sømmer det sig for oss å fullbyrde all rettferdighet. Da lot han det skje.

Men da Jesus var døpt, steg han straks op av vannet, og se, himmelen åpnet sig for ham, og han så Guds Ånd fare ned som en due og komme over ham. Og se, det kom en røst fra himmelen, som sa: Dette er min Sønn, den elskede, i hvem jeg har velbehag.

ANNONSE

Læs også

Læs også