Nyt

Ukraine optrapper indsatsen for at evakuere alle dem, der er ramt af eller truet af oversvømmelser i Dnepr, efter at Kakhovka-dæmningen brast. Men under evakueringen bliver ukrainerne udsat for kraftige russiske artilleriangreb.

Blandt andet blev civile områder i Kherson angrebet, mens civile blev evakueret onsdag morgen, ifølge The Times.. Tirsdag aften var vandstanden steget med tre en halv meter, og ventes at stige mindst yderligere en meter.

Washington advarer om, at «mange dødsfald» er sandsynligt som følge af oversvømmelserne.

Kiev rapporterer, at 17.000 er i gang med at blive evakueret, men 40.000 risikerer at blive ramt af oversvømmelsen. Samtidig er der 25.000 civile ukrainere på østsiden af ​​Dnepr, som skal evakueres. Kiev frygter, at disse risikerer at blive evakueret til russisk jord.

ANNONSE

Ukraine anklager Rusland for angrebet, som det ser som et forsøg på at forhindre forårets offensiv. Russerne på deres side giver Ukraine skylden.

Zelenskyi anklager russerne for at sprænge dæmningen i luften med en «miljøbombe for masseødelæggelse», og opfordrer verden til at reagere:

“This crime carries enormous threats and will have dire consequences for people’s lives and the environment.”.

Ifølge Ukraines landbrugsminister vil store dele af landbruget i området miste adgangen til vand.

Ukraine’s agricultural minister said that 94 per cent of agricultural irrigation systems in the Kherson region, 74 per cent in Zaporizhzhia and 30 per cent in Dnipropetrovsk would be left without a water source.

Det kan få store konsekvenser for vandingskanaler for landbruget i store områder.

– Den menneskeskabte katastrofe vil forstyrre vandforsyningen til 31 kunstvandingssystemer i Dnipropetrovsk, Kherson og Zaporizhzhya amter. Ødelæggelsen af ​​Kakhovka-vandkraftværket vil føre til, at landbrugsområder i det sydlige Ukraine bliver til ørken allerede næste år, hedder det i en erklæring fra landbrugsministeriet.

Derudover forventes ødelæggelserne at påvirke drikkevand og fiskeri i området.

Købe hos Tales: Sådan døde Danmark        Købe hos Saxo: Sådan døde Danmark

ANNONSE