Nyt

Den danske billedhugger Gerhard Henning, hvis skulpturer kan ses i Norge, Sverige og talrige steder i Danmark – blandt andet på torvet i Brønderslev, er kommet i modvind i Sverige. Her ønsker Stina Svensson, der er tidligere gruppeleder og talsmand for partiet Feministisk Initiativ, en af Gerhard Hennings skulpturer fjernet fra pladsen foran rådhuset på Gustaf Adolfs torg i Gøteborg.

Skulpturen med titlen Sittande flicka (Siddende pige, red.) “objektiviserer kvinder”, fordi den forestiller en nøgen kvinde, påstår Stina Svensson.

“Jeg synes, det er bemærkelsesværdigt, at man har en statue, der objektiviserer kvinder, hvor de mest ansvarlige politikere sidder (på rådhuset, red.),” siger Stina Svensson til Göteborgs-Posten.

“Siddende pige” blev placeret på pladsen foran Gøteborgs rådhus i 1939.

Stina Svensson ser skulpturen som et symbol på “manglen på ligestilling i Gøteborg-politiken”. Hun vil erstatte den med en anden skulptur, der “ikke er en del af den strukturelle kvindeundertrykkelse”, skriver Göteborgs-Posten.

Feministisk Initiativs billedstorm er endnu et eksempel på en tendens i samtiden, hvor monumenter og skulpturer fra fortiden kræves fjernet eller i nogle tilfælde vandaliseres eller ødelægges, fordi de på den ene eller anden måde stikker ud fra den postkoloniale, feministiske og woke-dagsorden, der i dag gør sig gældende i store dele af kulturlivet og det politiske liv.

ANNONSE

Nu er vi nået dertil i processen, hvor en glæde og begejstring ved kvindekroppen, som den Gerhard Henning udtrykte i sine skulpturer, er blevet et problem, der skal bortcensureres fra det offentlige rum.

ANNONSE