Kunstbilde

Francisco José de Goya (1746-1828)
Olje på lerret, 25,25 28,75 cm, The Phillips Collection, Washington DC

Spansk titel: El Arrepentido San Pedro.

Apostelen Peters ikonografi er godt etablert i tradisjonen, en gråhåret, delvis skallet mann, kledd i blått og gult, og med et par store nøkler.

Petri fornektelse av Jesus er nevnt i alle de kanoniske evangelier, her etter Marcus 14,54 og 66-72 (DNB 1930):

Og Peter fulgte ham langt bakefter like inn i yppersteprestens gård, og han satt der sammen med tjenerne og varmet sig ved ilden.

Og mens Peter var nede i gårdsrummet, kom en av yppersteprestens tjenestepiker, og da hun så Peter varme sig, så hun på ham og sa: Også du var med denne nasareer, Jesus. Men han nektet det og sa: Jeg hverken vet eller forstår hvad du mener. Og han gikk ut i forgården, og hanen gol.

Og piken fikk se ham, og begynte igjen å si til dem som stod der: Dette er en av dem. Men han nektet det atter. Og litt efter sa atter de som stod der, til Peter: Du er sannelig en av dem; du er jo en galileer.

Men han gav sig til å forbanne sig og sverge: Jeg kjenner ikke det menneske I taler om. Og straks gol hanen annen gang. Da kom Peter det ord i hu som Jesus hadde sagt til ham: Før hanen har galt to ganger, skal du fornekte mig tre ganger. Og han tok det til hjerte og gråt.

Etter det tilsvarende sted i evangeliet etter Matthaeus hører vi denne arien i Johann Sebastian Bachs Matthaeus-pasjon. Christa Ludwig synger med Philharmonia Orchstra under Otto Klemperers ledelse, i et opptak fra 1962.
Erbarme dich, mein Gott,
Um meiner Zähren willen!
Schaue hier, Herz und Auge
Weint vor dir bitterlich.
Erbarme dich, mein Gott.

ANNONSE

Læs også

Læs også