Kunstbilde

Even Ulving (1863-1952).
Olje på lerret, 48 x 67 cm, Nasjonalmuséet, Oslo.

Som tidligere nevnt har de store kunstmuséer i alminnelighet flere verker i sine samlinger enn de til enhver tid stiller ut, og en viss rotasjon må påregnes. På deres nettsider kan man finne gjengivelser av mange av bildene i samlingene, og her kan jeg anbefale både Nasjonalmuséet, The Met i New York, Tate og National Gallery i London, Rijksmuseum i Amsterdam og Tretjakov-galleriet i Moskva. Dette er selvfølgelig ikke det samme som å se verkene i original, men det er langt bedre enn ingenting.

Den unge modell er Knut Hamsuns (1859-1952) datter Victoria (1902-1980) fra hans første ekteskap med Bergljot Bassøe Beck (1873-1943), malt under et opphold i Drøbak i 1909.

Even Ulving fikk sin første utdannelse hos Knud Bergslien i Kristiania 1883-84, deretter i München hos Heinz Heim og Carl F. Smith 1885-86, i Paris hos Adolphe William Bouguereau i 1887. Man kan trygt karakterisere det som en tradisjonell og figurativ utdannelse.

Even Ulvings malerier kan dukke opp ved auksjoner, til relativt moderate priser.

Ellers er det å nevne at ettersom både Even Ulving og Knut Hamsun gikk bort i 1952, falt deres verker i det fri fra og med 1. januar i år, i følge Åndsverklovens 70-årsregel.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Læs også