Kunstbilde

erikacanvasfinalcrop

Erik Werenskiold (1855-1938)
Olje på lerret, 117 x 153 cm, Nasjonalmuséet, Oslo.

Erik Werenskiolds mest kjente verker er uten tvil hans illustrasjoner til Asbjørnsen og Moes eventyr, Snorres kongesagaer – og Jonas Lies Familien på Gilje. I dagens bilde har han (i følge SNLs opplysninger) portrettert både sin egen og Jonas Lies svigerinne pianistinnen Erika Nissen (1845-1903).

Erika Røring Møinichen Lie, gift Nissen 1874-95 skal ha fått sin første musikkundervisning av søstrene Ida og Thomasine. Deretter var hun elev av Halfdan Kjerulf, som sendte både henne og hennes studiekamerat Agathe Backer (senere gift Grøndahl) til Theodor Kullak i Berlin (1861-66). Her traff hun den omtrent jevnaldrende Rikard Nordraak (1842-1866), og forlovet seg med ham. Men ekteskap ble det ikke noe av, som kjent døde Rikard Nordraak (som komponerte Norges nasjonalsang  Ja vi elsker dette landet, til sin fetter Bjørnstjerne Bjørnsons tekst) allerede i 1866, knapt 24 år gammel. Det fortelles at vi kan takke Erika Nissen for at flere av Nordraaks komposisjoner ble bevart.

I 1874 ble Erika Lie gift med Oscar Nissen. (1843-1911) Ekteskapet, som varte til 1895, medførte i alt fem barn. Det fortelles at herr Nissen ikke tok budene om ikke å bryte ekteskapet eller begjære sin nestes hustru helt alvorlig, og omtrent samtidig med at dagens bilde ble malt (1892-93) skjedde det en del – til dels dramatiske – begivenheter.

ANNONSE

Om hundrede Aar er alting glemt, heter det i Knut Hamsuns diktsamling Det vilde Kor. Men det stemte altså ikke helt i dette tilfellet.

Oscar Nissen giftet seg på ny i 1895 med Fernanda (1862-1920).

Det er selvfølgelig umulig å avgjøre hva Erika Nissen spiller i det hun portretteres av Werenskiold. men man kan jo gjette på Griegs Notturno fra Lyriske stykker, op. 54 nr.4 fra 1891.

ANNONSE