Kommentar

Putin siger ting, som vestlige medier ikke vil rapportere, som han siger dem. De accepterer ikke, at de er en del af eliten, selvom de åbenlyst er det. En shadowboxing udfolder sig, kun de, der ser begge sider, kan rapportere. Vestlige eliter har mobiliseret Big Tech, Big Government og Big Business, som er blevet Big Brother. Vi skal kun vide, hvad de vil have os til at vide og tænke. Men er dette Vesten?

Når man hører Putin tale om krigen i Ukraine, skal man ikke tro, at det var det Rusland, som vestlige journalister taler om. Putin taler til et hjemligt publikum. Han beskriver situationen set fra deres øjne. Han taler som deres leder. Der er spændinger i rummet. Putin er en pedant. Han skal medtage alt og vender tilbage igen og igen til situationen i skole, sundhedspleje, pensioner og bliver aldrig færdig.

Men der var andre ting, han sagde, som gik ud over krigen i Ukraine. Han sagde ting om forholdet mellem Vesten og Rusland, der peger ud over krigen og i retning af den kulturelle kløft, Jordan Peterson har skitseret.

ANNONSE

Putin sagde, at Vesten angriber kernefamilien og ægteskabet som en forening mellem en mand og en kvinde. Vesten flirter med pædofili, sagde Putin. Den anglikanske kirke overvejer at gøre Gud kønsneutral. Det var punkter, der gik direkte hjem hos publikum.

Vesten mente, at de kunne knække Rusland økonomisk. Men i går kom tallene frem, som viste, at økonomien er faldet mindre end forventet. Vestlige virksomheders exit fra Rusland har åbnet muligheder for russere at udfylde tomrummet.

BBC World sendte talen live og panorerede publikum i nærbilleder. Det er et folk, der har været igennem meget, blandt andet fra deres egne myndigheder. Putin appellerede til deres følelse af nationalisme. Vesten står for værdier, som Rusland afviser. USA har hundredvis af baser rundt om i verden. De har brugt Ukraine til deres formål, og ukrainerne er gidsler for deres politik.

Således rejste Putin et meget større scenarie end en krig mellem to slaviske folk, der er brødre. Vesten mod de slavofile repræsenteret af Rusland. Dette er et lineup, der har historisk vægt. Putin appellerer til russisk patriotisme.

Men han har selv devalueret dette ved at stå for et kleptokrati. Oligarkerne har været i stand til at forsørge sig selv, så længe de var loyale over for ham.

Her fik piben en anden lyd: Putin sagde, at han ikke havde noget imod, at rige russere ville tilbringe tid i udlandet. Men han sagde, at russerne ikke havde nogen sympati for oligarker, der har mistet deres palæer og yachter. De har selv valgt at placere deres formue i udlandet. Vesten vil aldrig behandle russerne som ligeværdige. De er andenrangsborgere, sagde Putin. De rige burde i stedet placere deres penge i deres hjemland.

Putin kom ikke ind på tabene på slagmarken. Man kunne læse dem i ansigterne på dem, der lyttede. De vidste alle, hvilken katastrofe krigen havde været. Putin begik en strategisk fejl af historiske proportioner. Alle, der sad der, vidste det, og uanset hvor meget Putin prøvede, kunne han ikke råde bod på denne fejl. Hvis han skulle det, skulle han gå af.

Nu stod han op som forsvarer af Moder Rusland.

At Vesten ikke har åbnet nogen tilbagetrækningsmulighed for Putin, men ønsker en fuldstændig sejr, kan betyde, at russerne står bag en præsident, der har siddet alt for længe.

Tirsdag blev det kendt, at Kinas superdiplomat, Wang Yi, vil foreslå et demilitariseret Ukraine. Det forklarede Gro Holm og Roger Severin Bruland, som et krav fra begge sider der kan føre til katastrofe.

Hvis demilitarisering betyder kapitulation, kan krigen vare længe.

Her ser vi en side af Vesten, der gør et tredje perspektiv nødvendigt. Putin brugte udtrykket vestlig elite. BBC returnerede det som en politisk kliché i propagandaens tjeneste. For BBC er dette ikke et legitimt udtryk.

Men det er fordi sætningen blev opfundet af BBC. BBC vil ikke erkende, at de er en del af den vestlige elite. Det ville være at problematisere sin egen rolle. Spillereglerne tillader det ikke. En vestlig elite vil kontrollere.

Disse regler er indført stille og roligt, og bliver ikke kommenteret. Sammensmeltningen af ​​medier og politisk magt er en nyhed i vestlig historie og kræver en tredjepart for at blive forstået.

Det gør Big Tech, Big Government og Big Business alt for at undgå med hårdhændet censur. I USA også via retsvæsen og politi.

Det giver Putin et våben, han formentlig ikke helt har forstået rækkevidden af, fordi han selv er omgivet af propaganda.

Det gør, at situationen minder mere om Orwells 1984. Der er to imperier, der står imod hinanden, og begge omskriver sandheden, som de finder passende.

Hver rapport er blevet ødelagt eller forfalsket, hver bog er blevet omskrevet, hvert maleri er blevet malet om, hver statue og gade og hus er blevet omdøbt, hver dato er blevet ændret. Og denne proces fortsætter dag efter dag og minut efter minut. (Orwell 1984)

Så kan krigen for alvor begynde. Alt, hvad vi har set indtil videre, har været forspil.

ANNONSE