Kunstbilde

Otto Hennig (1871-1920)
Olje på lerret, 92,5 x 92,5 cm, Nasjonalmuséet, Oslo.

Det er en velkjent sak at de store kunstmuséer bare viser en brøkdel av det de faktisk har i samlingene – og en viss rotasjon må man bare regne med.

Dagens bilde vil vi nok knapt få se utstilt, om det da ikke blir i en presentasjon av norsk kunst rundt forrige århundreskifte. Og med de rådende føringer er det vel knapt dette bildet som vil bli hentet fram. Det er malt av en (o gru!) mann som visstnok ikke var hverken melaninrik eller samisk (og som sannsynligvis også identifiserte seg som mann), og som den rådende ideologi uten tvil vil karakterisere som “objektiserende” og “kvinne-undertrykkende”, uansett hvor mange damer som har sett ut på en lignende måte i sin ungdom.

Men uansett – Nasjonalmuséet har en nettside hvor man kan se gjengivelser av så å si alle verker i samlingene. Og det er temmelig mange, som det er små sjanser for at vi får se utstilt. Denne uken vil jeg forsøke å finne fram noen av disse verkene.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Læs også