Kunstbilde


Eilif Peterssen (1852-1928)
Blyant på papir, ca. 20 x 28 cm, Nasjonalmuséet, Oslo.

Som vi vet, er det sjelden alt som finnes i muséer og samlinger er tilgjengelig for offentligheten. For Eilif Petersens vedkommende er det først og fremst hans praktfulle oljemalerier som er utstilt. Av og til kan vi – vel og merke trygt forvart bak glass – kunne se kunstneres notater og ikke minst skisser. Det skulle selvfølgelig ha vært interessant å bla litt i dem. Men man forstår at slikt i lengden ikke ville tåle å bli håndtert av personer uten spesialkompetanse, bomullsvanter og i dempet belysning.

Tidligere var nok brøkdeler av kunstmuséenes samlinger publisert i bøker – men nettet har skapt en helt ny situasjon. Det er riktig nok intet som kan komme opp mot nærkontakt med en original (og fotografier, spesielt i farger kan ofte være misvisende), men nett-tilgjengelighet er en vesentlig forbedring. Og Nasjonalmuséets nettsider er bare å anbefale. Faktaopplysninger om materiale, teknikk, format og datering er samvittighetsfullt oppgitt, noe som dessverre ikke alltid er tilfelle på alt for mange andre nettsteder, som Wikimedia Commons.

Skisseboken ble brukt i årene 1896-97, og har motiver fra Italia, Frankrike og Jæren. Motivet for Dagens bilde er Porta San Giovanni i keiser Aurelians (c.214-275, keiser fra 270) romerske bymur (271-75) som vi kan ane i bakgrunnen av bildet. Selve porten sto ferdig i 1574.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Sommernat (1886) -
Kristi forklarelse (1824) -
Ukjent italiensk kunstner. -
Antinous (130-38?) -

Mest læst

Dumhedens triumf