Kunstbilde

Giovanni Battista Piranesi (1720–1778)
Sepia, grå lavering og spor av rødkritt på papir, 13,7 x 20 cm, National Gallery of Art, Washington DC.

Giovanni Battista Piranesi er kanskje best kjent for sine etsninger etter antikk arkitektur, både gresk og romersk, i Italia. Vi kjenner også rekonstruksjoner av arkitektur. Men enkelte av hans verker er ren fantasi, som serien Carceri d’invenzione – nærmest Oppdiktede fengsler, i alt 16 etsninger, endelig og revidert utgave publisert i 1761.

Det bør ellers nevnes at offentlige bad, eller som de selv betegnet det – termer var svært viktige institusjoner for de gamle romere, og vi finner fortsatt rester av dem i de områder som en gang var en del av Romerriket. Keisere prøvde å sikre sin popularitet gjennom å oppføre det ene praktfulle badet etter det andre. Et utmerket eksempel er Caracallas termer i Roma, oppført i årene 212-17. Men det forhindret ikke at Caracalla (keiser 198-217) ble ryddet av veien i 217 – samme år som termene sto ferdige.

ANNONSE

Læs også

Læs også