Kunstbilde

Jean-Léon Gérôme (1824–1904).
Olje på lerret, 80 x 128 cm, Hamburger Kunsthalle.

Phryne, på gresk Φρύνη – som snarere bør uttales Fruni (c.371–c.316 fvt) skal, i følge de bevarte kilder, ha vært aktiv som luksusprostituert i Athen på midten av 300-tallet fvt, og skal ha blitt søkkrik på geskjeften. Hva hun egentlig het, er kildene uenige om, men ettersom hun visstnok hadde en gul-aktig hudfarge, fikk hun klengenavnet Fruni – det er utlagt Padda.

Aeropagos er en høyde i Athen, i nærheten av Akropolis. Navnet ble også benyttet om den forsamling som holdt sete der i forbindelse med rettslige avgjørelser. Fruni skal, i følge noen kilder, ha blitt beskyldt for blasfemi. Hennes forsvarer skal ha vært hennes venn og kunde Hypereides, og da han fryktet at det kunne ende med dødsstraff (som Sokrates tidligere skal ha blitt ilagt for den samme “forbrytelse”), kledde han Fruni splitter naken foran rådsmedlemmene – og det skal ha gjort et så overveldende inntrykk at hun ble blankt frifunnet. Men noen mener at dette er fri diktning, og tilføyet langt senere.

Fruni sies å ha stått modell for billedhuggeren PraxitelesKnidiske Afrodite, som er bevart i flere romerske kopier. Denne finnes nå i Vatikan-muséet.

ANNONSE

Læs også

Læs også