Kommentar

I USA, hvis seneste politiske og kulturelle påfund, nøje bliver efterabet i Europa, har det i nogen tid været på mode at fjerne statuer af historiske personer, hvis synspunkter og handlinger ikke flugtede med de seneste woke-ideer. Dybest set er denne mode ikke bare en afstandtagen fra tidligere generationers levede virkelighed og forestillinger, men et forsøg på at ophæve selve historien ved at påklistre fortiden en evig nutid. Vi lever i en helt ny verden uden forbindelse med gamle dage, og hvis gamle dage ikke passer til vore forestillinger om kvindefrigørelse, anti-racisme og klimakamp, skal de elimineres og fjernes fra vores hukommelse.

Vi ser fænomenet udfolde sig i de seneste tv-serier om f.eks. vikingerne. Da der skal være så og så mange skuespillere fra diverse minoriteter, optræder der pludselig sorte vikinger, som der må have været en del af blandt Regnar Lodbrogs krigere. Og hvis der ikke var, er det nutidens opgave at rette op på dette misforhold. Det næste bliver episoder, som skal vise Svend Tveskægs levende interesse for klimaet.

Det er os, der bestemmer over fortiden, og derfor er der ingen grund til at studere historie. Vi kan nøjes med skønlitterære forfattere, der kan digte en fortid, som til forveksling ligner nutiden.

ANNONSE

Vi ser samme fænomen i forbindelse med genopbygningen af Notre Dame i Paris, der nedbrændte i 2019. Her havde præsident Macrons kone, Brigitte Macron, fået den ide at opføre en fallos omgivet af gyldne kugler forneden i stedet for det gamle spir. Projektet blev dog forpurret af daværende kulturminister Roselyne Bachelot-Narquin, der insisterede på, at kirken i det ydre skulle ligne den 800-år gamle katedral.

Tissemænd har naturligvis til alle tider påkaldt sig en vis interesse – ikke mindst blandt kvinder, men det modernistiske påfund har dybere rødder, idet det afspejler had til og foragt for fortiden og dens materielle efterladenskaber.

Flere arkitekter var med på ideen om at bygge en woke-kirke med bl.a. glastag, stålspir og endog en minaret som en tribut til Frankrigs talrige muslimske befolkning.

The allegedly conservative Telegraph newspaper in the United Kingdom published an article saying “it would be a travesty to rebuild a badly damaged Notre Dame as a facsimile of the original” instead of pursuing “bold and uncompromising modernity”, while a Harvard professor in America went so far as to say the destruction of a Christian building “so overburdened with meaning… feels like an act of liberation“.

https://www.breitbart.com/europe/2023/01/07/french-govt-wanted-modernist-redesign-of-notre-dame-macrons-wife-proposed-erect-phallus-spire-golden-balls/

Disse planer bliver formentlig ikke realiseret.Til gengæld er der ifølge Breitbart News, der bringer historien, frit slag for kirkens indre indretning, som skal være en slags Disneyland, der skal afspejle mangfoldighed og klimaforandringer.

Vil man, som nutidens venstrefløj, radikalt omdanne samfundet i sit eget billede, må man opfinde en mere tidssvarende fortid.

ANNONSE