Kommentar

Selv om branden i Notre Dame skulle vise sig at have en naturlig årsag, vil den føje sig ind i rækken af katastrofer. Det begyndte med 9/11 og denne dato bare vokser og vokser i betydning. Alle senere angreb står i dens skygge.

Når branden påvirker os sådan, er det fordi vi ved det er muligt, at den er påsat. Ødelæggelsen af et unikt bygningsværk fra middelalderen må have en forklaring og vi henter den ud fra en følelse, som har spredt sig i Europa de senere år. Det er en følelse, som vores myndigheder og medier ignorerer, men den er der alligevel.

Det er umuligt ikke at se Notre Dame i sammenhæng med IS’ ødelæggelser af den antikke kulturarv. IS gør et nummer ud af at ødelægge civilisationens ypperste værker, som om de bliver provokeret af at der har været en historie før islam. At se ødelæggelserne i Palmyra var uudholdeligt. Hvilke mennesker ødelægger med vilje den antikke kulturarv?

ANNONSE

Lige præcis der og da forstod vi, at IS ikke bare repræsenterer en ufattelig brutalitet, men også en trussel mod selve den del af vores identitet, som går længst tilbage i historien. Uden disse bygningsværker er vi fattige, og IS ved, at de rammer selve vor civilisation.

Derfor er det ekstra oprørende at opleve mediernes og NGO’ernes kamp for at få IS-børn og deres mødre ”hjem”. Det er som om de ikke husker noget som helst af, hvad IS stod for og gjorde.  Nu skal vi begynde forfra!

Hvilken verden disse lever mennesker i? Tror de at et samfund og en civilisation er noget som opstår af sig selv, at man kan tanke civilisation op som brændstof på en tank? Det virker ikke som om ondskaben påvirker disse mennesker. De lever upåvirket.

Alle sikkerhedsforanstaltningerne i byerne gør noget ved os. Vi ser dem og mindes om, hvorfor de er der.

Notre Dame er et ufatteligt tab og et dårligt tegn for Frankrig. Hele Europa føler slaget.

Et Europa, hvis elite har vendt sig bort fra kristendommen. I stedet har de vendt sig mod islam og ønsker den velkommen. Det afslører en dobbelt kløft: Både mellem folk og elite, og mellem folk og muslimer/islam.

Men folk ser det, de ser: Urolighederne i København søndag, hvor grupper af indvandrere gør oprør mod samfundet. Det afslørede modsætninger, som medierne og politikerne forsøger at glatte ud så hurtigt de kan. Men de klarer det ikke.

Notre Dame bliver et symbol på at vi er i gang med at miste det vigtigste vi har, at vi ikke kan beskytte det.

Det stemmer. Dagens elite formår ikke at beskytte noget som helst: Ikke mennesker, ikke troen som skabte Europa og ikke engang historiske bygninger.

De har mistet fornemmelsen, evnen til at forstå, hvad det handler om. Men den evne har mange europæere heldigvis stadig i behold.

Det er vort største håb.

 

Køb Jean Raspails “De helliges leir” fra Document Forlag her.

ANNONSE