Nyt

Onsdag vedtager Rkgsdagen en grundlovsændring, der giver myndighederne beføjelse til at retsforfølge journalister, der afslører statshemmeligheder, som f.eks. hemmelige aftaler med Tyrkiet om udlevering af kurdere. Da Sverige er på vej ind i NATO, udvides det felt, der er klassificeret som hemmeligt.

Selv Expressen og Aftonbladet er skeptiske over for at ændre grundloven. Det var Socialdemokratiet, der foreslog ændringen, men da det handler om grundloven, skal der være et valg mellem dem. De moderate har samme mening, ligesom Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna og Liberalerna. Sammen med Socialdemokratiet udgør de et stort flertal.

  • ”Med NATO-medlemskab kun få måneder væk og ny lovgivning på plads ved årsskiftet – hvad vil svenske journalister kunne afsløre om NATO-lande som Tyrkiet i fremtiden? Allerede før medlemskabet går magthaverne stille på tæerne for ikke at forstyrre Erdoğan,« skriver Aftonbladets kulturskribent Eric Rosén.
  • Også Expressens redaktion er kritisk.
  • “Politikere er ved at begrænse pressefriheden i Sverige. Men de foretrækker selv at tale om abortkampen i USA”, skriver tidningen.

En tidligere dommer i FN´s krigsforbrydertribunal siger staten udvider sin magt.

  • Det er fuldstændig forkasteligt. Staten udvider til et område, man bør holde sig fra, siger Krister Thelin, tidligere statssekretær og dommer ved FN’s krigsforbryderdomstol, til Aftonbladet.

Det er lovens “uldne” formulering, der gør den anvendelig på det meste, staten ikke kan lide. En lignende lov er også blevet foreslået i Norge.

  • Ytringsfrihedsekspert Nils Funcke mener, at tankegangen i lovforslaget minder om magtudøvelsen i 1800-tallet.
  • “Kongen kunne på meget løst grundlag tilbagekalde udgivelsestilladelsen for aviser, hvis de blev vurderet til at være sikkerhedsfarlige eller på anden måde ærekrænkende,” skriver Funcke i en debatindlæg i Svenska Dagbladet.

Pressefriheden har længe været under pres i Sverige. Nu indser de politisk korrekte medier, at det også kan ramme dem.

  • Hvis lovforslaget bliver banket igennem i Riksdagen, oplyses det, at Säpo kan efterforske journalister, der offentliggør klassificerede oplysninger, der skader Sveriges forhold til en anden stat eller international organisation. Kritikere reagerer ikke mindst på, at det er yderst uklart, hvordan loven skal anvendes i praksis.

Myndighederne får vide beføjelser til at gribe ind over for medier, der gengiver oplysninger, der kan stamme fra udenlandsk efterretning. Demokraterne i USA, CIA og FBI har fremsat grove beskyldninger mod Trump gennem medierne, beskyldninger som aldrig er blevet bevist. Efterretningschefer har personligt stået inde for, at Hunters bærbare computer er russisk desinformation, selvom de vidste, at det var forkert. De sad inde med computeren. I stedet for at de, der siger sandheden, vinder frem, kan det nu gå omvendt: Dem, der spreder løgne, kan bruge lovgivningen mod whistleblowere.

ANNONSE

Miljøpartiet og Venstrepartiet stemmer imod. De andre stemmer for.

https://www.varldenidag.se/nyheter/i-dag-kan-svensk-grundlag-andras-journalister-riskerar-tystas/repvkn!oIrKux@T5ZGL4cn6OsPEmA/

ANNONSE