Kommentar

Ungarns regering skal tirsdag stemme om et lovforslag, som forlænger undtagelsesloven på ubestemt tid. Fordømmelsen i medierne er enstemmig.

Har de glemt, at det kun er en uge siden den norske regering ville have omfattende undtagelseslove igennem?

Man bliver skeptisk når alt NTB (=Ritzau) skriver om Polen og Ungarn er negativt. Selv når vor egen regering foretager lignende indgreb klarer man ikke at se parallellerne.

Også den ungarske undtagelseslov er et svar på corona-epidemien.

Justitsminister Monica Mæland ville oprindeligt have en tidsramme på 2021 ud. Man ville have ret til at fravige krav om straffeattest for ansættelse i staten, noget som fik interessegrupper til at reagere.

Noget af den hårdeste kritik mod Ungarn har været rettet mod landets presselove.

Lovforslaget åbner også for lange fængselsstraffe for den, der publicerer «falsk information» om virusset og regeringens tiltag. Det har ført til fornyet uro for pressefrihedens kår i landet. Den er allerede svækket i løbet af Orbáns ti år ved magten. (NTB)

Men under revisionen af den norske grundlov i 2014 gik et af forslagene ud på at give myndighederne ret til at standse en publikation før offentliggørelsen.

Brugen af nyordet «falske nyheder» har klare paralleller til det Ungarn anklages for. Det samme har brugen af «Rusland».

Det kan derfor se ud som om vesteuropæiske myndigheder anklager Ungarn og Polen for samme træk, vi ser i Vesteuropa.

I nyhedsmeldingerne fra NTB dukker der hele tiden autoriteter op som fælder domme, men de er uden oplysninger om politisk tilhørsforhold. Er det ikke muligt at placere folk i det politiske landskab? Eller er det snarere sådan at man så ville blive nødt til at tone rent flag og det vil man helst undgå? Det er mere bekvemmeligt at sejle under neutralt flag.

– Indtil for nylig er Orbáns system blevet anset som en hybridstat – hverken demokrati eller diktatur, skrev den tidligere journalist Paul Lendvai i en østrigsk avis for nylig. Han spørger nu om det nye forslag kan gøre Ungarn til EU’s første diktatur. (NTB)

Diktatur! Intet mindre.

Human Rights Watch har længe tilhørt aktivistfløjen.

– Mens mange lande indfører ekstraordinære tiltag, retfærdiggør det ungarske forslag ikke ethvert indgreb som nødvendig for at håndtere krisen. Det kan opfattes som et forsøg på at tilrane sig magt, skriver Human Rights Watch. De frygter undtagelsesloven vil medføre konsekvenser som varer meget længere end covid-19-pandemien. (NTB)

Også i Norge mødte forslaget om undtagelsesloven forbavsende bred opslutning. En krise udløser støtte til handlekraftige myndigheder. Men når Ungarn gør det, gives der ingen indrømmelser. Orbán dømmes efter en anden målestok.

ANNONSE

Sådan har det været længe, og vi siger: Denne behandling af Centraleuropa/Østeuropa er farlig. Den skaber en dyb splittelse. Vesteuropa opkaster sig til moralske dommere over befolkninger, som har friske erfaringer med diktatur. At beskylde dem for at mangle demokratiske instinkter er at behandle dem som mindreværdige.

Hans tilhængere mener, at udvidelsen af undtagelsesbestemmelserne har bred støtte i befolkningen. De beskylder oppositionen for skræmmepropaganda og siger krisen kræver tydelig ledelse.

Selv om oppositionen ikke kan standse regeringen, formåede de i sidste uge at hindre en hasteafstemning og udsætte vedtagelsen til førstkommende tirsdag. Orbán minder om regeringens klare flertal og siger, han ikke behøver oppositionens velsignelse. (NTB)

Vi tror ikke at alt hvad der sker i Polen og Ungarn er af det gode. Men vi reagerer på at der ikke siges en eneste ting til deres forsvar. Den nye retsreform i Polen, presselove i Ungarn, er der virkelig ikke en eneste legitim grund til disse reformer? Vi får aldrig forelagt nogen grund af medierne.

De driver en kampagne, det er ikke vanskeligt at se. Samtidig har vi titusindvis af polakker i landet, som bidrager til samfundsøkonomien.

Sådan optræder myndigheder, som ellers er vældig optaget af integration. Hvorfor skal polakker ikke behandles fair?

Nærværende land – Norge – mener det hører hjemme i EU og vil gerne tilhøre det gode selskab.

Der er noget bundfalsk i denne måde at behandle andre europæere på.

Den negative tone er systematisk:

Ungarn er ikke det eneste land i Europa med et sårbart demokrati og frygt for at coronakrisen vil føre til magtmisbrug.

Polens ærkekonservative regering ser ud til at ville gennemføre det planlagte valg i maj, mod råd fra flere eksperter. Nogen ser på dette som et forsøg på at opnå politisk gevinst for håndteringen af krisen. (NTB)

Koronaen giver disse lande et påskud til at afvikle demokratiet, hedder det.

Den bulgarske regering har foreslået en kontroversiel lov i stil med Orbáns, med obligatorisk fængselsstraf for den, som spreder falske nyheder om smitsomme sygdomme. (NTB)

Men gæt hvem, der troner øverst på demokratiskalaen?

På The Economists demokratiindeks ligger Bulgarien på 47. plads, med Ungarn og Polen på henholdsvis 55. og 57. plads. Magasinet kategoriserer dem alle som «mangelfulde demokratier». Norge topper listen. (NTB)

ANNONSE

Mest læst