Nyt

Rusland har forsøgt at sabotere Sveriges NATO-proces, rapporterer finske Yle, som har fået adgang til en lækket efterretningsrapport.

Både Finland og Sverige søgte om medlemskab af NATO efter Ruslands invasion af Ukraine.

Medlemskab for de to nordiske lande var uønsket for Rusland, og nu bekræfter den finske sikkerhedstjeneste, at russerne har brugt en række ressourcer i forsøget på at sabotere processen.

Finske YLE rapporterede først om sagen, blandt andet svensk TV 4 og det danske Berlingske Tidende berettede om det.

Ville skabe splittelse og uro

I samarbejde med Dossier Center, som er et center for undersøgende journalistik, SVT og en række andre medier de lækkede oplysninger for første gang i foråret.

Dokumentet viser den russiske efterretningstjenestes planer om at organisere forskellige “populære” kampagner forklædt som demonstrationer, for at stoppe Sverige og Finlands NATO-medlemskab.

Yle skriver, at der var planlagt falske demonstrationer flere steder i Europa, blandt andet i Finland.

Målet siges at have været at øge gnidningen mellem Tyrkiet og andre europæiske lande inden for NATO, forud for de nordiske landes eventuelle medlemskab.

Rapporten lister flere metoder, der er nyttige til at organisere indvirknings kampagner.

Graffiti og sociale medier

Russerne har en række værktøjer i skuffen, når det kommer til at føre deres informationskrige. Helt igennem handler det om systematisk spredning af falske oplysninger.

Folk, grupper og partier i andre lande er ofte engageret til at deltage, ofte i god tro.

Sidstnævnte er ikke mindst kendt fra sovjetkontrollerede såkaldte fredsorganisationer i Europa i 1970’erne og 80’erne.

Titusinder af stort set venstreorienterede tyskere marcherede derefter i gaderne med krav og paroler, som de mente fremmede fred og humanisme, men som i praksis kun understøttede Kreml-styrets dagsorden om et svækket og splittet NATO.

En af de metoder, der specifikt er nævnt i den seneste kampagne, er brugen af ​​antimuslimsk graffiti og negative beskeder om den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan, på “berømte steder” i europæiske byer – billeder, der også ville være blevet spredt på sociale medier.

Det skal skabe vrede mod Vesten, NATO og Sverige i Tyrkiet, hvilket igen vil gøre det svært for Erdogan at spille sammen med NATO i forbindelse med udvidelsen af ​​alliancen.

ANNONSE

Der er også fundet planer om demonstrationer rundt om i Europa, med det formål at håne Erdogan og være med til at stoppe Sverige og Finland i at blive medlem af NATO.

Svensk sikkerhedspoliti, Säpo, har fundet ud af, hvad der foregår:

– Vores vurdering er, at Rusland udøver indflydelse. Dels for at påvirke Sveriges støtte til Ukraine, men også vores NATO-ansøgning. Men vi har ingen mulighed for at gå ind i konkrete indflydelseskampagner, siger Säpos pressechef Adam Isaksson Samara til TV4 Nyhetene.

– Vi har længe kunne se, hvordan billedet af Sverige har ændret sig i muslimske lande. Det er gået fra at være et tolerant land til at være fjendtligt over for muslimer, siger Adam Isaksson Samara.

– Det her påvirker truslen mod Sverige og er også et billede, der kan udnyttes af fremmede magter, såsom Rusland, fortsætter han.

For Finlands vedkommende hjalp det ikke russerne så meget, da Finland nu er kommet med i alliancen. Men Sverige har indtil videre fået et nej fra Tyrkiet, som Rusland menes at være tilfreds med.

Her får russerne i øvrigt også hjælp af Ungarns premierminister Orban, hvilket er et kapitel for sig, og et muligt emne for en senere artikel.

Demonstration i Paris

Den finske sikkerhedstjeneste bekræfter over for Yle, at de er bekendt med den russiske efterretningstjenestes planer om at lede demonstrationer i Finland.

Ifølge avisen er der ingen tegn i dokumenterne på, at Rusland var i stand til at gennemføre netop dette i Finland.

Men andre steder blev der gennemført demonstrationer, der menes at være orkestreret af Rusland.

I marts blev der for eksempel holdt en demonstration i Paris, mod islam og mod Tyrkiet, som Rusland stod bag, skriver Yle og henviser til Dossier Center.

Der har også været afholdt store demonstrationer i flere andre europæiske lande som Tyskland, hvor budskabet blandt andet har været at stoppe støtten til Ukraine, hvilket er meget i tråd med det, Kreml ønsker at formidle.

Det er ikke bevist, at russerne var med til at organisere disse demonstrationer, men det anses ikke for direkte usandsynligt.

Rusland og Koranens afbrændinger

Der har videre været spekulationer om, hvilken rolle Rusland har i de mange koran afbrændinger i Sverige, noget Document tidligere har diskuteret, se artiklen nedenfor.

Document skrev blandt andet:

Det politiske magasin Bitter Winter   behandler det ganske slående engagement fra skuespillere som Salwan Najem og Salwan Momika. Hvorfor brænder de pludselig koraner i Sverige? Er der nogen, der står bag og finansierer det?

Il Foglio”, en respekteret italiensk avis, var blandt de medier, der den 29. juni rapporterede stemmer fra efterretningstjenesten, der mistænker, at Momika fungerede som en hånd for russiske agenter, hvis formål er at forhindre udvidelsen af ​​NATO.

 

Læs også:

Nye tillatelser til koranbrenninger i Sverige: Mer bråk i vente

Bestil fra forlaget Document.

Køb “The Anatomy of Stupidity” af Olavus Norvegicus her!

Support Document ved at købe bøger fra Document Forlag!

Bliv abonnent og få adgang til alle vores sager, så snart de er offentliggjort:

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden