Tavle

Samnytt er en af ​​de største hjemmesider blandt alternative medier i Sverige.

Nu er Samnytts ansvarlige udgiver Mats Dagerlind i Stockholms tingsret blevet idømt en måneds fængsel for bagvaskelse af den såkaldte Näthatsgranskaren Tomas Åberg i en civil sag. Dette er til nyhedsartikler om andre retssager, som Åberg har været involveret i.

Anklageskriftet omfattede i første omgang 13 punkter, men 10 af disse blev ikke anset for ærekrænkende. Nævningetinget mente dog, at tre sigtelser udgjorde ærekrænkelse, hvilket retten også vurderer.

Konkret drejer det sig om en artikel, hvor Tomas Åberg stævnede en ældre kørestolsbunden førtidspensionist for æreskrænkelse samt to artikler, hvor Åberg stævnede den uafhængige journalist Joakim Lamotte for æreskrænkelse. Samnytt har i artiklerne gengivet/citeret et udvalg af de oplysninger, der lå til grund for retssagerne, men har ikke formuleret egne vurderinger om Åbergs skyld.

Mats Dagerlind har nægtet sig skyldig og udtalt, at de offentliggjorte oplysninger ikke er ærekrænkende. Han mener, at artiklerne under alle omstændigheder var berettigede inden for rammerne af almindelig journalistik, og at Tomas Åberg er at betragte som en offentlig person, der skal tåle granskning.

ANNONSE

“Det er vigtigt at pointere, at i modsætning til, hvad de gamle medier beretter om sagen, har Samnytt ikke udpeget Åberg som klandreværdigt, men det er vurderinger foretaget af andre, som vi rapporterede om i en nyhedssammenhæng uden vores egne vurderinger” , siger Dagerlind.

”Det skal også bemærkes, at denne sag er omfattet af en anden lovgivning end den, Lamotte blev dømt for, idet vi er et grundlovsbeskyttet medie, hvor ytringsfrihedsloven og trykkefrihedsforordningen gælder. Det er noget, vi mener, retten ikke har taget tilstrækkeligt hensyn til”, fortsætter Dagerlind.

Mats Dagerlind skal desuden betale en erstatning til Tomas Åberg på 20.000 svenske kroner. Åberg havde bedt om 50.000 SEK, men da han mistede størstedelen af ​​sigtelserne, blev beløbet nedsat. Af samme grund skal Åberg også betale sine egne sagsomkostninger.

”Det er en bizar dom, som, hvis den bliver stadfæstet, kan betyde vidtrækkende begrænsninger af pressefriheden, ikke kun for os, men for alle medier, der beskæftiger sig med kriminaljournalistik. Vi vil højst sandsynligt anke dommen. Det viser, at lovgivningen om ærekrænkelse skal ændres”, skriver Mats Dagerlind hos Samnytt.

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden