Kopierede/fra hoften

Berlingskes journalist, Poul Høi, bringer i dag en særdeles interessant artikel om Putins motiver for invasionen i Ukraine. Desværre ender den med et skandaløst og aldeles ubegrundet angreb på Donald Trump.

Historien, der bl.a. bygger på en længere fremstilling i Washington Post, er, at USA havde infiltreret Kreml og derfor kendte Putins planer længe før, han gav grønt lys for angrebet. Og det var ikke så lidt, Putin havde tænkt sig. Hele Ukraine skulle erobres og indlemmes i Rusland, og ukrainerne skulle fortrænges til et lille område i landets vestligste del. Det hele ville gå lynhurtigt, troede den russiske enehersker. Med et snuptag på fire dage skulle de russiske styrker indtage Kyiv – og om nødvendigt dræbe præsident Zelenskij. Det samme skulle ske med Odessa, og ukrainerne skulle dermed afskæres fra Sortehavet.

Ifølge Washington Posts/Berlingskes fremstilling, der forekommer troværdig, hvad de russiske planer angår, regnede Putin med, at Rusland havde en gylden historisk chance for at ændre verdenssituationen. Biden-regeringen var i granatchok efter ydmygelsen i Afghanistan, og de ledende europæiske magter led under indre politiske kvaler. Rusland havde altså ikke noget at frygte fra vestlig side. Det viste sig at være en fejlspekulation, for Vesten havde for længst forberedt sig på Putins næste træk.

ANNONSE

Putins værste bommert var imidlertid, at han ikke havde regnet med, at ukrainerne ville eller kunne gøre modstand, men blot lade sig rende over ende.

Det kunne ifølge Berlingskes artikel være gået frygteligt galt, hvis Biden ikke havde været amerikansk præsident. Hvad nu, hvis der havde siddet en anden – læs Donald Trump – der ville skjule eller bagatellisere efterretningerne?

”Sådan en verden er ikke flere år end få år siden, og i en sådan verden ville vi i dag leve i en virkelighed, som var Vladimir Putins”, slutter Poul Høi ildevarslende sin artikel.

Først skriver han ganske korrekt, at Putin var opmuntret af Bidens ydmygende retræte fra Afghanistan – som Donald Trump ikke ville have tilladt – og dernæst skal vi tro, at kun Bidens stålsatte indsats forpurrede de russiske planer.

Sandheden er, at Putin aldrig ville have vovet at gå til angreb, hvis Trump havde vundet valget. Men det kan man ikke skrive i Berlingske, for der skal enhver artikel ende med en rituel afklapsning af USA’s 45. præsident.

ANNONSE