Nyt

Pentagon og Biden-regimet lod medierne vide, at de står bag den nye offensiv i det nordøstlige Ukraine. Det vidste russerne nok alligevel, men nu ved hele verden det. Berlingske, der har et usædvanligt tæt forhold til Ukraine og krigens gang, siger, at ukrainske generaler har daglige møder med den amerikanske forsvarsattaché.

Noget af dette virker som gamle nyheder. Det er efterhånden mange måneder siden det kom frem, at amerikanerne lod ukrainerne få information i realtid. Det var denne, der gjorde det muligt at likvidere russiske generaler i træk.

Men at amerikanerne spiller en nøglerolle i planlægningen og koordineringen af ​​offensiven i nordøst kan tages for givet.

Måden dette præsenteres på er i sig selv en del af historien.

Ukrainske og amerikanske generaler indledte i sommer et hidtil uset tæt samarbejde, som resulterede i den dristige plan, som netop har skabt det største vendepunkt i krigen.

Artikler i The New York Times – og til dels CNN – afslører, at amerikansk efterretnings- og krigsspil var afgørende for, at Ukraine gennemførte sin overraskende lynoffensiv i den nordøstlige del. Artiklerne er baseret på anonyme kilder i Pentagon og Joe Bidens regering.

Amerikanske våben har været afgørende for ukrainernes fremgang, ikke mindst de frygtindgydende HIMARS-missiler. Ukrainerne har ødelagt over 400 brændstofdepoter og kommandocentre. Også de er blevet identificeret ved hjælp af amerikansk efterretningstjeneste, må man formode. USA er dermed blevet mere og mere involveret i krigen.

ANNONSE

Det overraskende er, at Biden-regimet ønsker, at Moskva skal vide det, foran hele verden. Det er en offentlig ydmygelse.

Putin er ligeglad med sine soldaters liv. Han ofrer dem som hunde. Men når det er hans hær, der bliver drevet på flugt – kaldet et taktisk tilbagetog – er han bekymret.

Den amerikanske nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan og den amerikanske hærchef Mark Milley begyndte at diskutere en modoffensiv med Zelenskyis øverste generaler. I Kiev begyndte den nye amerikanske forsvarsattaché, brigadegeneral Harmon, at invitere sine britiske kolleger og top ukrainske officerer til strategimøder hver eneste dag.

I løbet af august optrappede USA på Ukraines opfordring sin efterretninger om russiske troppestillinger.

Det kan være, at Pentagon fører psykologisk krigsførelse mod Putin.

Putins planer for den totale erobring af Donetsk og Luhansk er “dødsdømt”, fastslår Instituttet for krigsstudier.

Putin har ikke kun tabt ansigt i udlandet, men også herhjemme. Hvilket råderum har Putin? Det er ikke sikkert, at han har dækning til en mobilisering. Han har ikke befolkningens opbakning og i ledelsen nyder han dalende tillid. Putin regnede forkert. Hans arme har vist sig at være dysfunktionell, og det kan ikke løses ved at afsætte nogle generaler.

Rusland er et kleptokrati, men hvem vidste, at hæren også er det?

 

https://www.berlingske.dk/usa/generaler-fra-usa-og-ukraine-begyndte-at-holde-moeder-dagligt-de-talte-om-en

ANNONSE

Mest læst