Kommentar

Vladimir Putin bliver med rette kritiseret sønder og sammen for sin forfølgelse af politiske modstandere, som har en kedelig tendens til at afgå ved en pludselig død.
Men når den amerikanske regering bruger russiske metoder mod sine kritikere og åbenlyst prøver at undergrave forfatningen, er der meget stille i de danske medier.
I går blev en hvid venstreekstremist fra Californien arresteret tæt ved højesteretsdommer Brett Canavaughs bopæl. Han havde medbragt flere våben og meddelte frejdigt, at han havde til hensigt at myrde dommeren. Samtidig tillader den føderale regering demonstrationer uden for højesteretsdommernes boliger i den tydelige hensigt at skræmme dem til at dømme, som det demokratiske parti forlanger. Det er selvfølgelig forbudt, men de rabiate, der har taget kontrollen over Joe Bidens regeringsparti, er ikke bare ligeglade, men opfordrer direkte til at intimidere Højesteret, som ifølge USA’s forfatning skulle være uafhængig og ligestillet (”co-equal”) med præsidenten og Kongressen.
Som Bidens netop afgåede pressetalskvinde, Jen Psaki, forklarede: “Jeg ved, at der lige nu er raseri … over protester, som indtil nu har været fredelige. Og vi bliver ved med at opfordre til det. Uden for dommernes hjem. Og det er præsidentens holdning.” Biden opfordrer med andre ord sine tilhængere til at skræmme Højesteret.
Senatets demokratiske leder, Chuck Schumer, lægger heller ikke skjul på, hvad højesteretsdommerne kan vente sig, hvis de afsiger en dom i abortsagen, som han ikke bryder sig om. Under en demonstration for nogle uger siden råbte han: “Jeg vil fortælle dig, dommer Kavanaugh og Gorsuch, at I har udløst en hvirvelvind, og at I kommer til at betale prisen. I aner ikke, hvad der vil ramme jer, hvis I går videre med disse forfærdelige afgørelser.” Altså hvis Højesteret skulle finde på at omstøde dommen i Roe v. Wade fra 1973, der fratog staterne retten til at bestemme over abortpolitikken.
Når USA’s mægtigste mænd direkte opfordrer folk til at skræmme Højesteret, kan det næppe undre, at nogen møder op med våben uden for deres hjem.
Senatet har netop vedtaget en lov, der skal sikre højesteretsdommerne øget beskyttelse, men det demokratisk-kontrollerede Repræsentanternes Hus nægter foreløbigt at bringe loven til afstemning.
Republikanerne er ikke overraskende rasende. Partiets leder i Senatet, Mitch McConnell, siger, at mordtruslen mod dommer Kavanaugh netop er, hvad man kunne forvente, når politiske ledere i månedsvis er kommet med ”apokalyptiske” fordømmelser af domstolen.
Putin og Biden har noget tilfælles, selvom metoderne er forskellige. Den russiske diktator sender sine egne bøller for at holde modstandere nede. Bidens demokrater nøjes med at true og lader andre om arbejdet.
ANNONSE