Kommentar

To minutters had i Jyllands-Posten
Jo længere tid, der er gået, siden George Orwell i 1949 udsendte den dystopiske roman Nittenfireogfirs, des mere kommer den til at ligne virkeligheden.
I Orwells Oceanien bliver indbyggerne dagligt tvangsindlagt til “to minutters had”. Det foregår ved, at de skal se en film, der viser statens fjender, og højlydt udtrykke deres had til dem. På den måde sørger det regerende parti for at aflede indbyggernes ubehag fra sig selv, og rette det mod ydre fjender og eventuelle indre tankeforbrydere.
I dag er magthaverne mere udspekulerede, men mekanismen er den samme. I Orwells roman hed hovedfjenden Emmanuel Goldstein (alias Lev Trotskij), i dag hedder verdens ondeste mand Donald Trump. Den position har han haft siden 2015. De seneste måneder har han fået konkurrence af Vladimir Putin, men Trump dukker fortsat op, når magthavernes tjenere skal forklare, hvorfor alt ikke er idyl trods deres fremragende indsats. Enhver, der følger de danske medier, ved, at Trump står bag alt ondt: Covid, racisme, kvindehad, klimaødelæggelse, krigen i Ukraine, trusler mod NATO, inflationen og forsøg på voldeligt statskup. Der er ingen ende på Trumps niddingsfærd.
Nu er han også skyld i, at flyfabrikanten Boeing er kommet i klemme. På side 34 i dagens Jyllands-Posten læser man følgende overskrift: “Boeing har tabt milliarder på handel med Trump.” Hvad tabet har med Trump at gøre, fremgår ikke af artiklen. I 2018 indgik den daværende præsident en aftale med Boeing om levering af to fly til brug for Air Force One. Den aftalte pris var ca. 4 milliarder dollars, men på grund af forsinkelser og højere omkostninger er Boeing endt med en økonomisk bet på en milliard dollars. Da Trump ikke står for flyproduktionen, er det svært at se, hvilket ansvar han skulle have for Boeings forsinkelser og andre fejldispositioner.
Men pyt med det. Jyllands-Posten har i det mindste haft held til atter at knytte Trumps navn til noget skidt. Og det er hele meningen.

 

ANNONSE