Nyt

(syv år siden)

 

Ukraine vil modtage en ny type præcisionsbomber fra USA, der kan ramme mål 150 km. væk. I dag er rækkevidden 80 km. Ukraine vil have missiler, der kan række 300 km., men er indtil videre blevet afvist. Det oplyser Reuters.

Våbnene går ikke via Pentagon, men købes direkte fra fabrikkerne fra noget, der hedder Ukraine Security Assistance Initiative (USAI).

USAI-midlerne ville gå til køb af et nyt våben, Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) lavet af Boeing Co ( (BA.N)), som har en rækkevidde på 94 miles (150 km). USA har afvist Ukraines anmodninger om 185-mile (297-km) rækkevidde ATACMS missil.

Russerne skal derfor flytte deres lagre dobbelt så langt væk som i dag, eller risikere at blive ramt. Med en rækkevidde på 48 km. ville ukrainerne være i stand til at ramme alle mål i Ukraine, inklusive broen over til Krim.

ANNONSE

 Så ville russerne være sitting ducks.

Men GLSDB er også et potent våben i sin klasse. En fordobling af den nuværende rækkevidde vil gøre en stor forskel for ukrainerne.

 Våbnet er et samarbejde mellem SAAB AB og Boeing.

Reuters first reported om Boeings forslag om at sende GLSDB til Ukraine i november. På det tidspunkt var det forventet, at GLSDB kunne være i Ukraine til foråret.

GLSDB er lavet i fællesskab af (SAABb.ST)og Boeing. Den kombinerer GBU-39 Small Diameter Bomb (SDB) med M26 raketmotoren, som begge er almindelige på amerikanske lagre.

GLSDB er GPS-styret og kan træffe mål med indtil 1 meters nøjagtighed. Det affyres fra fly og kan “sejle” 18 km. på målet.

GLSDB er GPS-styret, kan overvinde nogle elektroniske forhindringer, er anvendelig under alle vejrforhold og kan bruges mod pansrede køretøjer, ifølge SAABs hjemmeside. GBU-39 – der ville fungere som GLSDB’s sprænghoved – har små foldevinger, der gør det muligt at glide mere end 100 km, hvis det tabes fra et fly og ramme mål så små som 3 fod (1 meter) i diameter.

Der er en hel indkøbsliste inden for direkte køb fra producenterne, som Reuters præsenterer. Ukraine skal modtage avancerede våben, og nu tales der også om elektronisk spærring og anti-antivåben.

USAI-midlerne vil også blive brugt til at betale for flere komponenter af HAWK-luftforsvar, kontradronesystemer, kontraartilleri og luftovervågningsradarer, kommunikationsudstyr, PUMA-droner og reservedele til større systemer som Patriot og Bradley, sagde en af embedsmændene.

Det ser ud til, at USA ruller nogle af sine avancerede våben ud på slagmarken i Ukraine. Selvfølgelig vil ikke kun Rusland, men også andre lande, såsom Kina, holde øje med det. Hvordan vil våbnene fungere? Der er intet som at teste sine våben på slagmarken.

Denne hjælp forventedes at omfatte minesikre bagholdsbeskyttede køretøjer (MRAP’er), guidede ”multile launch” raketsystemer (GMLRS) og ammunition.

Men regningen ender samme sted: hos skatteyderne. Det kan påvirke republikanernes vilje til at hæve gældsloftet. Biden har ikke været villig til at diskutere budgettet bare én gang. Et flertal af vælgerne er villige til at nægte at hæve gældsloftet for at opnå budgetbalance. USA synker stadig dybere ned i gæld, og fremtidige generationer vil blive gældsslaver.

Reuters skriver, at USA har bevilget 27 milliarder dollars, 184 milliarder Dkr. til Ukraine. Det reelle tal er 120 milliarder dollars, 820 milliarder Dkr.

ANNONSE

Mest læst

Kina styrer USA

Ofrene er de nye helte