Kunstbilde

Arne Vinje Gunneruds bronserelieff av oberst Birger Eriksen på gravstenen hans ved Æreslunden i Oslo. Foto: Document.

Ved foten av oberst Birger Eriksens (1875–1958) grav ved Æreslunden på Vår Frelsers gravlund i Oslo står dette å lese på en minneplakett:

Oberst Birger Kristian Eriksen var kommandant på Oscarsborg festning 9. april 1940. Han hadde ikke forholdsordre fra overordnet myndighet da den tyske angrepsgruppen forsøkte å forsere festningen i tett tåke. Det var ikke tid til varselskudd. På eget ansvar beordret han derfor ild med skarp ammunisjon for å oppnå øyeblikkelig virkning.

Krysseren Blücher ble senket, og angrepsgruppen ankom Oslo et døgn forsinket. Våre myndigheter klarte dermed å forlate hovedstaden uten å falle i fiendens vold. Det reddet Norges politiske handlefrihet og la grunnlaget for den militære forsvarskamp.

Oscarsborg festnings venner har satt opp denne minnetavlen i stor respekt og takknemlighet.

ANNONSE

Læs også

Læs også