Kunstbilde

Aleksandr Andrejevitsj Ivanov (1806-1858)
Olje på lerret, 55,3 x 75,5 cm, Tretjakov-galleriet, Moskva

Russisk titel: Явление Христа народу – Javljenije Khrista narodu.

Dette lille lerret, kjent som Den venezianske skisse, er visstnok den første studie til kunstnerens mest sentrale verk Kristus trer frem for folket (1837–1857), også i Tretjakov-galleriet. Dessuten finnes en replikk (kopi utført av kunstneren selv eller under hans oppsyn) i Det russiske muséet i St. Petersburg.

Tekstgrunnlaget er primært hentet fra evangeliet etter Johannes, 1, 28-37 (DNB 1930):

Dette skjedde i Betania på hin side Jordan, hvor Johannes døpte. Dagen efter ser han Jesus komme til sig og sier: Se der Guds lam, som bærer verdens synd! Det er ham om hvem jeg sa: Efter mig kommer en mann som er kommet foran mig, fordi han var før mig. Og jeg kjente ham ikke; men forat han skulde åpenbares for Israel, derfor er jeg kommet og døper med vann. Og Johannes vidnet og sa: Jeg har sett Ånden komme ned som en due fra himmelen, og han blev over ham. Og jeg kjente ham ikke; men han som sendte mig for å døpe med vann, han sa til mig: Den du ser Ånden komme ned og bli over, han er den som døper med den Hellige Ånd; og jeg har sett det, og jeg har vidnet at han er Guds Sønn. Dagen efter stod atter Johannes og to av hans disipler der, og han så Jesus som kom gående, og sa: Se der Guds lam! Og de to disipler hørte hans ord, og de fulgte efter Jesus.

Agnus Dei (Guds lam) fra Johann Sebastian Bachs h-moll-messe. Solist er Kathleen Ferrier.

ANNONSE

Læs også

Læs også