Kunstbilde

Anders Leonard Zorn (1860-1920)
Olje på lerret, 72,3 x 61,2 cm, Zornsamlingarna, Mora

Dessverre ser det hverken verre eller bedre ut enn at temmelig mange i dag først og fremst assosierer Anders Zorn med malerier av frodige, avkledde damer, oftest i friluft. Men Zorns motivkrets, hva enten det var oljemaleri, akvarell eller grafikk spenner mye videre, med særlig portretter og folkelivsbilder fra hans hjemtrakter i Dalarna i Sverige. Blant hans portrettmodeller finner vi mennesker fra alle samfunnslag, fra kongeligheter og presidenter til bønder og bygdespillemenn.

Martha Marckwald (1857–1943) ble i 1884 gift med den tyske maler Max Liebermann (1847-1935), og Zorn malte portretter av begge de to ektefeller. Særlig portrettet av fru Martha viser tydelig Zorns nærmest impresjonistiske malestil, spesielt om man betrakter bildet på kloss hold. På avstand virker det svært detaljert, men det viser seg at detaljene er noe som betrakteren underforstår – og hvordan Zorn klarer å gjøre så mye med så enkle midler, nærmer seg det rett og slett mirakuløse.

Ekteparet Liebermann var jøder, og Hitlers Machtübernahme tidlig i 1933 fikk alvorlige konsekvenser. Fra 1920 til 1932 var Max Liebermann president, og inntil 1933 ærespresident i det preussiske Akademie der Künste, da han ble fjernet. Sine to siste år levde han tilbaketrukket i Berlin.

ANNONSE

Sent i 1941 forsøkte venner å gjøre det mulig for Martha Liebermann å flytte til Sveits, men nazi-regimet forhindret det – selv om de ble tilbudt en stor pengesum.

I mars 1943 ble det besluttet å deportere Martha Liebermann til ghettoen i Theresienstadt. Hun tok en overdose sovemiddel (veronal) og døde den 10. mars på det jødiske sykehuset i Berlin. Omtrent et halvt år senere beslagla Gestapo mesteparten av Liebermanns kunstsamling.

ANNONSE

Læs også

Læs også