Nyt

Asylsvindelen er så enorm, at det virker som om alt er mulig. I forbindelse med Biden-kollapsen i Afghanistan, sendte svensk UD (Udenrigsministerium) militært personel for at hente mere end 1100 afghanere ud og til Sverige. Mange af disse var på ferie i det land, de ligesom var flygtet fra.

Bagefter viser det sig, at kun 50 af disse har kendt identitet og faldt ind under det man kalder «beskyttelsesværdige grupper». Mindst to af dem, der blev «reddet» var kriminelle som var udvist fra Sverige. Udenrigsminister Ann Linde (S) siger at omkring 400 af dem, som blev hentet hjem havde svensk pas eller statsborgerskab.

Læs også: Absurd utvikling: Afghanere som var utvist fra Sverige, blir nå «evakuert» tilbake

Allerede her kan man stille et åbenbart spørgsmål: Hvordan kan 400 afghanere have fået svensk statsborgerskab, hvis bare 50 har kendt identitet?

Foreløbig er de enorme omkostninger sendt videre til de svenske skattebetalere, til trods for at Linde tidligere har sagt at afghanere som har trodset det svenske UDs råd om at ferierende i Afghanistan selv må stå for omkostningerne.

ANNONSE

– De som selv valgte at rejse til Afghanistan trods UD:s fraråd om det modsatte må selve bekoste deres evakuering, sagde Linde til P1-morgon, i slutningen af august.

– Lidt dyrere end en regulær flybillet

Nu er tonen ændret, og Linde siger, det er uklart hvordan omkostningerne skal regnes ud. Det som fremgår som nok så klart er at afghanerne slipper billigt fra det. I Riksdagen har Linde sagt at det bliver «Lidt dyrere end en regulær flybillet». Linde siger også at ferierende «selvsagt» ikke må dække omkostningerne krone for krone.

Les også: 650 afghanere ble kjørt rett fra Arlanda til gratis boliger i Sveriges dyreste områder

Dette drejer sig om ikke-svenskere som er rejst på ferie til et land, som det svenske UD har frarådet at rejse til. Alligevel skal almindelige svenske skatteydere dække mesteparten af omkostningerne. Siden mange af afghanerne lever på sociale overførsler, må svenske skatteydere i praksis betale hele regningen.

Da Sven Olof Sällström (SD) spurgte om udenrigsministeren fandt det rimeligt, at mennesker, der har fået flygtningestatus i Sverige rejser på ferie til landet de er flygtet fra, og om svenske myndigheder har konsulære forpligtelser overfor udenlandske borgere, blev Linde oprørt.

I stedet for at svare blev udenrigsministeren oprørt og hævdede at Sällström ”fremfører en masse påstande om ferierende afghanere” og forsøger at ”svine mennesker til”. Dette til trods for, at det i et flertal af rapporter i medierne, blandt andet i TV4 og DN, er påvist just hvordan afghanere ferierer i deres hjemland.

Hvad angår UD:s konsulære forpligtelser mener udenrigsministeren, at udlændinge med svensk opholdstilladelse har al ret til at kræve hjælp af UD, når de ferierer i deres hjemlande.

Orkesteret fortsætter med at spille, mens Sverige er i færd med at synke som følge af asylsvindelen og en svag politisk ledelse.

 
 

Oversættelse Karsten Søberg

ANNONSE