Kommentar

Der bliver skudt i en metrovogn. Den er fuld af mennesker, eller “travl”, som politiet udtrykte det. Men slap af: der er ingen fare.

Ingen blev anholdt i aftes, efter at en mand i 20’erne blev skudt på metrostationen ved Brynseng Oslo mandag aften. Mandens tilstand er alvorlig, men ikke kritisk, lyder det. Han blev skudt i maven.

Det, at folk bliver skudt offentligt, er meget alvorligt. Det er velegnet til at sprede frygt i befolkningen.

Det  er bydende nødvendigt for politiet, at folk tager det roligt. Fremhæve, at man ikke mener, at den person, der blev skudt, var et tilfældigt offer.

Politiets indsatsleder Brian Skotnes forsikrer Aftenposten om, at de bruger “hele værktøjskassen” i efterforskningen.

– Det er alvorligt, at en person bliver skudt i det offentlige rum. Det er meget sjældent, at tilfældige mennesker bliver skudt, siger indsatslederen.

Driftschef Line Skott kender også “rutinen”, hun beroliger: Der er ingen grund til at tro, at de involverede er farlige for andre.

– Ikke baseret på de oplysninger, vi har nu, siger hun til NTB.

Til TV 2 siger Skotnes at «forurettede blev skudt i maveregionen inde i en relativt travl T-banevogn. Der blev hurtigt sat et  livreddende tiltag i gang, før han blev kørt til Ullevål sygehus.»

Ud Fra beskrivelsen af handlingsforløbet skønner vi, at der har været mange vidner. Nogle er også trådt til med livreddende førstehjælp.

De kom nok hjem med blod på hænder og på tøjet. Mange har fået forfærdende oplevelser.

Hvad tænkte de som befandt sig i T-banevognen da skuddene faldt?

Hvad tænkte de, der stod på perronen? De tænkte næsten ikke, de var rædselsslagne. De frygtede, at de skulle dø.

Monica Klem Govenius stod på perronen og ventede på metroen. – Folk kom løbende. Så blev der affyret to skud, siger hun til Aftenposten.

– Så eskalerede det helt. Alle  på perronen var rædselsslagne. Vi løb ned til enden af perronen, stod i en klynge der og spekulerede på, om vi ville blive skudt eller ej.

De, der holdt sammen, var muligvis på vej hjem, måske på vej til at møde venner. Nu står de der på perronen og frygter for deres liv. Govenius:

– Jeg synes, det her var skræmmende, jeg var ked af det. Det er ikke Oslo, det er ikke vores by længere.

Du skal lytte til politiet, Monica.
Der er ingen grund til bekymring.

ANNONSE