Kunstbilde

Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (1599-1660)
Olje på lerret, 220 x 289 cm, Museo Nacional del Prado, Madrid

Kastiljansk titel: Las hilanderas o la fábula de Aracne

Myten om Arachni, som utfordret selveste Athina til å veve om kapp, finner vi blant annet i Ovids Metamorfoser. – selve vevekonkurransen gikk utmerket for Arachni. Men hennes motstander fant seg ikke i å bli slått av en vanlig dødelig – og det endte med at Athina forvandlet Arachni til en edderkopp. Derfor kalles edderkopper arachnider innen entomologien.

I forgrunnen ser vi hva som må ha vært et vanlig syn på kunstnerens tid (og ganske lenge eetter) – kvinner opptatt med å spinne tåd, formodentlig av ull. I bakgrunnen vurderer Athina Arachnis verk – som ser ut til å være en billedvev etter Tizians Europas rov (c.1560-62), som på den tid befant seg i Madrid, bestilt av kong Felipe II (1527-1598).

Prados nettsider finner vi en utmerket gjennomgang av Las hilanderas..

Det er ellers ganske interessant å se hvordan kunstneren har gjengitt rokkehjulet i bevegelse – og katten fikk også være med i bildet.

ANNONSE

Læs også

Mest læst

Læs også