Kunstbilde

Francisco José de Goya y Lucientes (1746-1828)
Olje på lerret, 269 x 396 cm, Museo del Prado, Madrid.

Spansk titel: La boda

På museets nettsider opplyses det at bildet er tenkt som forelegg for en billedvev eller et tapet.

Om motivet nevnes at det ser ut til å være et bryllup inngått primært av økonomiske grunner, en vakker ung dame er viet til en mindre pen, men svært velkledd mann. Til høyre for paret står brudens far i en loslitt grønn frakk, i nærheten av en prest som ser ut til å flire litt av den arme svigerfar. I bakgrunnen til venstre for brudeparet noen unge damer, antagelig brudens venninner.

Det satiriske element i Goyas livsverk skulle bli viktigere og viktigere med årene, og det er særlig fremtredende i hans etsninger i seriene Los caprichos (1797), Los disparates (1815-23) og Los desastres de la guerra (1808-14), foruten Las pinturas negras (1819-23) som han malte på veggene i sitt bolighus. Disse bildene er nå overført til lerret og i trygg forvaring i Prado.

ANNONSE

Læs også

Læs også