Kunstbilde


Juan Fernández “el Labrador” (aktiv 1629-1657)
Olje på lerret, 45 x 61 cm, Prado, Madrid

Spansk titel: Bodegón con cuatro racimos de uvas – Stilleben med fire drueklaser.

Man vet svært lite om den spanske maleren Juan Fernández, også omtalt som el Labrador (omtrent landarbeideren) ut over hans bevarte bilder og perioden han var aktiv i . Han utmerket seg spesielt med det som på spansk kalles bodegónes, som omtrent tilsvarer stilleben. Hans stil synes sterkt inspirert av italieneren Caravaggio (1571-1610)

Prado-muséet har nettsider om el Labrador, både på engelsk og spansk.

Det er selvfølgelig vanskelig å bestemme hvilken druetype som er gjengitt, men de blå kan godt være Tempranillo, som skal ha vært innført til den iberiske halvøy av fønikerne, og som er hovedbestanddelen i velkjente spanske viner som Rioja og Ribera del Duero. Som italienernes Primitivo modnes den tidlig (derav navnene). Etter vinløvet å dømme har det gått en stund siden druene ble høstet, noe som kan antyde at man her bruker det som i Italia kalles appassimento-metoden – at en del av av druene får tørke litt før pressingen, noe som gir en mer konsentrert most, og en sterkere vin.

ANNONSE